A hatalmas fülei és törékeny testalkata miatt különleges külsejű állatok Magyarországon csak Szegeden láthatók 2009 óta. Ekkor egy testvérpár került a Tisza-parti városba a németországi Krefeld állatkertjéből. Egy év múlva a hím útra kelt, és helyére két azonos nemű egyed érkezett egy angliai állatkertből. A nőstény és a hímek megkedvelték egymást, s ennek eredménye sem maradt el, május 16-án három kiskutya született. A kicsinyeket sokáig nem láthatták a vadaspark vendégei, hiszen a maguk ásta üregekben nevelték őket a szüleik, de ahogy telnek a napok, egyre több időt töltenek a felszínen, így némi szerencsével akár le is fotózhatók.
A lapátfülű kutya Kelet- és Dél-Afrika alacsony füvű, száraz szavannáin honos. Kisebb családokban él, amelyek a szülői párból, illetve utódaikból állnak. Kevésbé védik területüket, így néhol több család is élhet egymás közvetlen szomszédságában.
A forró időszakban csak éjszaka, máskor nappal is aktívak. A hőség elől maguk ásta vagy más állatok által vájt, majd elhagyott üregekbe vonulnak vissza. Az üregeknek több bejárata és kamrája, valamint néhányméteres alagútja is van.
A három-öt kilogrammos állatok főleg rovarokkal, kisebb gerincesekkel táplálkoznak, a természetben kedvenc eledelük a termesz. Talán a rovarevő életmódnak köszönhető, hogy a lapátfülű kutya az egyik legtöbb akár negyvenhat-ötven foggal rendelkező emlős.
Az 50-60 centiméteres testű, 30-35 centis farokhosszúságú, szürkés bundájú állatok támadóik elől könnyen el tudnak menekülni, nemcsak azért, mert gyorsan futnak, hanem azért is, mert úgy tudnak irányt változtatni, hogy sebességükből alig veszítenek.Forrás: szegedma