A házigazda, Vágó János igazgató elmondta: a következő tanévet már az új helyén kezdi meg az intézmény, amelynek székhelye és 13 tanterme a Mária Valéria utcai iskolaépületben lesz, és a Bessenyei Művelődési Központ új szárnyában kilenc teremben folyik majd az oktatás. A művészeti iskola 1016 növendék számára biztosítja a zenei, képzőművészeti, irodalmi színpadi és néptánc oktatást, amely továbbra is a város valamennyi iskolájában jelen lesz.

A Vásárhelyi Látóhatár írásai közül a főszerkesztő, Benák Katalin a Liszt év kapcsán a Hegedűs Endre zongoraművésszel Fenyvesi Félix Lajos által készített interjúra hívta fel a figyelmet, míg a városi könyvtár munkatársa, Fülöpné Rákos Éva Hézső Ferenc: Menedék című képéről közölt írása kapcsán elmondta: várják a művészeti alkotásokról szóló cikkeket is.

A tudomány világa Blaksovics Ferencnek a nagyízületi protézisgyártásról írt összefoglalója nyomán került a lapszámba, míg ifjabb Kárász József édesapjának, az irodalomtörténész könyvtáros Kárász Józsefnek a vásárhelyiségről szóló írását közi a lapban, első alkalommal jelentetve meg azt nyomtatásban. Az édesapja emlékét őrző alapítvány munkájáról Kárász József elmondta: igyekeznek ápolni az alapítvány névadójának irodalmi örökségét és támogatják azokat a Bethlen Gimnáziumban végzett fiatalokat, akik a papi pályát választják.

Hegedűsné Dékány Magdolna írásából Hegyiné Csernus Judit, a könyvtár munkatársa olvasott fel, amelyben a nyugalmazott művészeti referens a Vásárhelyi Őszi Tárlat szervezésében való első közreműködését örökítette meg, míg az ifjú művészházaspár, Szabó Klára Petra és Komlovszky-Szvet Tamás szóltak munkáikról és terveikről.

Az est folyamán Spissák Lajos fotográfus több mint száz régi fotót adott át Szenti Csillának, a Hódmezővásárhelyi Levéltár vezetőjének, amelyek a Tabáni Templom plébánosának hagyatékából származó üveg fotólemezekről készített, míg Köntös István pedagógus egykori tanárának, Tölcséry István portréját adta át dr. Kádár Péternek, a Bethlen Gábor Református Gimnázium igazgatójának. A Németh László Városi Könyvtár igazgatója, Soós Csilla az 1936-ból származó, eredeti kiadású karikatúra kötetet vehetett át Köntös Istvántól, amely kötetben korszak 76 vásárhelyi közéleti szereplőjét örökítette meg.

Az est zárásaként Liszt: Elfelejtett keringőjét adta elő Korody-Paku István Vásárhelyről elszármazott, jelenleg Lichtensteinben élő zongoraművész.

Arnay

Megosztom! |