Hosszúnak tűnő, de a brüsszeli bürokrácia tehetetlenségét tekintve mégis rendkívül gyors egyeztetésen vagyunk túl, amely hét hónapig tartott fogalmazott rádiónknak Bánki Erik. A sportbizottság elnöke elmondta: az utánpótlás-nevelés és az amatőr csapatok esetében viszonylag gyorsan meg tudtak állapodni, a profi csapatok ügyében azonban eltérnek az álláspontok.

`Azt szerettük volna, ha a létesítményfejlesztés tekintetében 70 százalékos mértékű támogatást lehetett volna igénybe venni a társasági nyereségadóból, miközben az Unió 50 százalékot javasol` részletezte Bánki Erik, aki szerint ebben a kérdésben meg fognak tudni egyezni, `nagyobb a baj` ugyanakkor a profi klubok üzemeltetési, működtetési költségeit illetően fogalmazott.

Már az első pillanatban jelezték Brüsszelben, hogy a profi játékosok bérezésére nem fordítható pénz ebből a forrásból, a magyar fél azonban bízott benne, hogy az edzők, pályaedzők, a technikai személyzet, az orvosok esetében, illetve pályafenntartási kiadásokat tekintve a költségek 50 százalékát lehet majd az adókból finanszírozni. Ezt Brüsszel nem hagyta jóvá, csupán három évre 200 ezer eurónyi összeget hajlandó elfogadni folytatta Bánki Erik, hozzátéve: a magyar javaslatokat már visszaküldték, és Budapest bízik benne, hogy `uniós elnökségünk miatt pörgetik az ügyet”. Elvileg július végére kapunk végleges választ.

A kérdésre, hogy mivel biztatják a nehéz helyzetben lévő egyesületeket, klubokat, a sportbizottság elnöke kijelentette: hiba azzal takarózni, hogy valaki az adókedvezményre vár. `Elmondtuk az elején, amikor elfogadta a törvényt a magyar parlament, hogy a társasági adó szabályozása az unióhoz tartozik, ezért az Európai Bizottság jóváhagyása nélkül nem tudunk lépni. Kifejezetten felhívtam a klubok figyelmét arra, hogy ne keverjék össze a szponzori támogatásokat az adókedvezmény rendszerével` közölte.

Utóbbi azért jött létre, hogy segítsen megtisztítani a sport szövevényes világát. `Minden szerződésnek valósnak kell lennie, megszűnnek a színlelt marketing szerződések, cserébe bevezettük az ekhót, amely egy kedvező adózási lehetőség a sportolóknak és az edzőknek is.” Ha egy egyesület nem akar ekhót bevezetni, nem veheti igénybe az adótámogatást tette hozzá.

A felvetésre, hogy a magyar labdarúgó csapatok többsége az úgynevezett arculat-átviteli szerződésekkel próbált operálni, Bánki Erik kijelentette: szeretné, ha megszűnne ez a költségvetés, de a sportolók számára is hátrányos gyakorlat. Elsőre ugyan úgy tűnik, több nettó pénz marad a játékosoknál, de feszültség, nem fizetés esetén csak a minimálbérre tudnak perelni. `Az arculat-átviteli szerződések külső kft.-nél vannak, azokra sem az MLSZ-nek, sem más sportági szakszövetségnek nincs ráhatása` magyarázta.Forrás: Mr1