Otthonvédelmi Akciótervnek nevezte el a kormány azt az öt pontból álló mentőcsomagot, amelyet a Bankszövetséggel közösen dolgoztak ki. A kormányfő szerint a megállapodás az egyik legfontosabb politikai és társadalmi kérdést érinti. Szerinte az eladósodott családok az előző korszak áldozatai lettek és akaratlanul csöppentek a spekuláció világába. A mostani vezetésnek meg kell hallania a segélykiáltásokat – tette hozzá.

Hogy mikor lép életbe a mentőcsomag, azt nem tudni, mivel Orbán jelzése szerint megvárják a szociális konzultációk eredményét, mivel abban két kérdés is vonatkozik a bajba jutott devizahitelesekre.

Az intézkedések pedig a következők:

1. Árfolyamgát

180 forinton rögzítenék a svájci frank árfolyamát 2014. december 31-ig annak, aki ezt kéri. Az euró árfolyamát 250, a jen árfolyamát 200 forinton rögzítenék.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta, ez a gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy az eredeti hitel mellett egy forintalapú gyűjtőszámlája is lesz az adósoknak, amelyen az árfolyamkülönbözetet tartják számon. Ezt 2015-től kell elkezdeni törleszteni, ám Matolcsy György elmondta, hogy “2015 után sem szabadulhatnak el a törlesztőrészletek”. Azaz 15 százaléknál többel nem nőhetnek a rögzített időszakhoz képest.

2. Moratórium fokozatos feloldása

Szerinte védelmet kell biztosítani a lakásárverezéssel szemben, miközben lehetővé kell tenni az árverezéseket, mivel a moratórium tovább már nem tartható fenn. A megállapodás értelmében először csak nagy alapterületű lakásokat árverezhetik el a bankok, később meghatároznak majd kilakoltatási kvótákat, amik területileg el fognak térni.

Így július 1. és október vége között csak a 30 milliónál nagyobb értékű lakásokat árverezhetnek el. Október vége és év vége között a bedőlt állomány 2 százalékát értékesíthetik a bankok. 2012-től az árverezési kvóta negyedévente 3 százalék, 2014-ben pedig negyedévente 4 százalék lesz.

3. Nemzeti Eszközkezelő Társaság

Segítség a bajbajutottaknak – ezt a nevet adta Orbán a csomag harmadik pontjának, amely igazából a Nemzeti Eszközkezelő Társaságot takarja. ez kér részből fog állni: egyrészt megindul egy új házépítési program, zöldmezős beruházás, másod sorban pedig az adósok lakását megveszi.

A részleteket Matolcsy ismertette: az eszközkezelő tulajdonában néhány ezer lakás lesz, és a kormány időről-időre kiértékeli majd az eredményeket.

A bankok a megyei jogú, illetve egyéb városoknak a beszámított érték 50 százalékán adják át az eszközkezelőnek a bedőlt hitelek mögött álló ingatlanokat, más településeknek viszont az érték 35 százalékáért.

4. Visszatér az euróalapú hitelezés, de..

Visszaállítjuk az euróalapú hitelezést – mondta Orbán hozzátéve, az unió szabályai szerint ezt a lehetőséget nem zárhatják el. Ám csak azoknak lesz hozzáférhető, akik euróban kapják a jövedelmüket, vagy legalább a minimálbér tizenötszörösét keresik.

5. Kisebb lakás, állami kamattámogatás

Otthonvédelmi kamattámogatást vezetnek be, ami elérheti az évi 3,5 százalékot is. Ez azoknak az adósoknak jár, akik nem tudják fizetni a hitelüket, de hajlandóak kisebb lakásba költözni.forrás: hirszerzo.hu