Megkezdődött a stressz teszt a paksi atomerőműben. A vizsgálatot az Európai Tanács írja elő minden európai atomerőmű számára. Valójában nem teszik próbára a blokkokat, hanem elemzésekkel mutatják ki, hogy azok milyen hatásokat viselnének el, és a különböző szélsőséges események hatásait hogyan lehetne kivédeni – tájékoztott Hamvas István vezérigazgató. A dokumentumban specifikálták, hogy ezek mitől következhetnek be, így például földrengés, szélsőséges időjárás, a Duna extrém alacsony vízállása sorolta a vezérigazgató.
A stressz teszt során az atomerőmű szakemberei megvizsgálják az ezekre a szélsőséges helyzetekre adott lehetséges válaszokat, illetve olyan intézkedések bevezetésére tesznek javaslatot, amelyek segítségével a fukusimaihoz hasonló következmények az ésszerűen feltételezhető minden esetben elkerülhetők lesznek.
A vezérigazgató kiemelte, egy atomerőmű csak úgy működhet, ha az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága előírásait mindenben teljesíti, és ezt igazolja is. Ezt rendszeresen, tízévente felülvizsgálják, ez az alapja annak az engedélynek, amelyet hatóság a következő időszakra megad. A Paksi Atomerőmű Zrt. az üzemidő végéig (2012-17) megkapta a szükséges engedélyeket.

Most, a célzott biztonsági felülvizsgálat során nem azt kell igazolni, hogy az atomerőmű minden berendezése biztonsággal működik a tervezett üzemidő végéig, hanem azt, hogy extrém helyzetekben is fenntartható-e a biztonság.
A paksi telephely esetében az ilyen kis valószínűséggel bekövetkező események közül a földrengés tekinthető legvalószínűbbnek. Ezzel kapcsolatban azonban már komoly lépések történtek, derült ki Hamvas István szavaiból. Készült egy elemzés, majd annak alapján átalakításokat végeztek, hogy megerősítsék a létesítmény biztonságát. Felkészültünk minden olyan intézkedéssel, ami ilyenkor végrehajtandó: a blokk leállítása, lehűtése – fogalmazott Hamvas István.
Hozzátette, tehát számtalan elemzés elkészült már eddig is, de ha kell, újabbakat készítenek annak érdekében, hogy megállapítsák, mi az a maximum, amit eltudnak viselni a blokkok. “Ezen elemezés eredményeként azt várjuk, hogy rátalálunk esetleg olyan pontokra, amit tovább javíthatunk, tehát a biztonságot tovább növelhetjük” – mondta Hamvas István. Az elemzések eredményeit megküldik az Országos Atomenergia Hivatalnak.
Forrás:hirado.hu