Abban az esetben, ha betörtek az otthonunkba ne kezdjünk el feltakarítani a betörő után. Győződjünk meg arról, hogy a helyszínen egyedül vagyunk jelen, és ha nem, akkor se próbáljunk meg önhatalmúlag védelmet szerezni az otthonunknak, hanem értesítsük a hatóságot. Az értéktárgyainkat vegyük számba, nézzük meg, hogy mi tűnt el, és ezt jelezzük a rendőrség felé is. Fontos, hogy maradjunk nyugodtak tanácsolta dr. Kodácz Kinga.

Betörés után a rendőrség helyszínel, és hivatalból megindítja a nyomozást ismeretlen tettes ellen. Elsőként a sértettet hallgatják ki, azt a személyt, aki ellen a bűncselekményt elkövették. Dr. Kodácz Kinga arról is beszélt, hogy a feljelentést célszerű ismeretlen tettes ellen megtenni, ugyanis, ha olyan személyt jelentünk fel, akiről bebizonyosodik, hogy az adott bűncselekményt nem követte el, akkor a hamis vád törvényi tényállását valósítjuk meg, ami igen súlyosan büntetendő.

A feljelentést a rendőrségen, illetőleg az ügyészség előtt is megtehetjük szóban és írásban, sőt még telefonon is. Ha a feljelentés megalapozza, akkor a nyomozás megindul. A szóbeli feljelentéshez vigyünk magukkal minden olyan bizonyítékot, okiratot, fényképet, mely az üggyel összefüggésben szükséges lehet, és megalapozza az adott bűncselekmény elkövetésének gyanúját. Feljelentés megtétele előtt érdemes szakember véleményét, tanácsát kikérni. Olasz Mónika