— Eléggé béketűrő ember vagyok, de engem is könnyen fel lehet dühíteni egy-egy megszólaló mobiltelefonnal — meséli Illés Károly vállalkozó. — Igen csak elönt a méreg, ha egy üzleti megbeszélés közben valakinek megszólal a telefonja, és valami idióta dallamot játszik. Sajnos nem egyszer fordult már elő ilyen.

Illés Károly felidézett egy vicces esetet, amikor egy román üzleti partnerrel folytatott tárgyalást. Egy komoly, hosszú távú szerződésről volt szó, amely mindkét partner számára évekre biztosított volna munkát, tehát a tét nagy volt. Egy ilyen helyzetben szinte minden zavaró lehet, így egy mindig rosszkor megcsörrenő telefon is. Ez történt a román delegáció egyik tagjával is. A mobilja egy élesen csipogó hangot hallatott, amellyel folyamatosan megzavarta a tárgyalást, ami az ügyvezetőt nagyon zavarta, de a partnerét látszólag nem izgatta. Egy bizonyos pontig.

— Éppen egy vitás pontot kezdett el tisztázni, amikor is egy nő kéjesen nyögdécselni kezdett. Holott nő nem is volt a tárgyalóban. Hamar kiderült, ki volt a ludas, mert a telefonálgató partner feje izzó vörösre változott. Nehéz pillanat volt, nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, mert nagyon idegesítő volt, amit művelt, és az a csengőhang… De az eset egyfajta elégtétel volt, zavarában le sem tudta némítani a készüléket. Ráadásul később kiderült, épp a felesége kereste.

— Azon túl, hogy a csengőhang alapján következtetni lehet a telefon gazdájának zenei ízlésére, véleményem szerint sokat elárul a tulajdonos lelki alkatáról is — vallja a szolnoki Péter.

— A harsány, még megbeszélések, előadások idejére sem lehalkított mobil, hogy is fejezzem ki finoman, erős énközpontúságra utal. Ezzel szemben a diszkrét, vagy még inkább csak rezgésre állított telefon gazdája valószínűleg jobban odafigyel a többiekre. Volt egy időszak, amikor azért, hogy a zajos utcán is meghalljam, olyan csengőhangot állítottam be a telefonomon, amely egy hangos sípszóval indult. Amikor az irodában megszólalt, a kollégáim frászt kaptak tőle. Rövid időn belül lecseréltem ezt a hangot egy humánusabbra.

— Nyilvánvalóan, ha az ember felfokozott érzelmi állapotban, indulati állapotban van, akkor sokkal kevesebb, kisebb inger is elegendő ahhoz, hogy kialakuljon egy kellemetlen érzés, amely egy idő után valamilyen formában ki fog törni onnan — mondta el Molnár Edina, a Szolnoki Főiskola pszichológusa. — Nyilván ez az oka annak, hogy valaki ingerülten reagál egy megszólaló telefon hangjára, de emellett az is nagyon fontos, hogy kié az a bizonyos telefon.

Molnár Edina kifejtette, hogy testi és pszichológiai oldalról is vizsgálni kell a kérdést. Bizonyított tény ugyanis, hogy akivel rossz kapcsolatot ápolunk, azzal szemben kevésbé vagyunk toleránsak. Így történhet meg az is, hogy ha ennek az illetőnek szólal meg valamilyen módon a telefonja, egyből idegesíteni kezd bennünket.

— Az emberek a csengőhangjaik megválasztásával próbálják kifejezni az egyéniségüket, ízlésüket, identitásukat. Ennek megfelelően döntenek egy-egy dallam mellett, amely jellemző rájuk. Persze ott vannak azok a trendkövetők, akik mindig a közösség után mennek. Az csörög náluk is, mint ami a többieknél, vagyis ami éppen a divat.

Vannak, akik direkt idegesítenek. A pszichológus szerint előfordulnak olyan egyedi esetek is, ahol az egyének direkt választanak olyan csengéseket, amelyekkel másokat idegesíthetnek, ez beteg személyiségekre utal. Ez a magatartás gyakran a fiatalokra jellemző, akik kihasználják az idősebbek fokozott érzékenységét az erős ingerekre.
A szakember egy érdekes jelenségre is felhívta a figyelmet.
— Az ingerküszöb alatti ingerek azok, amelyeket tudatosan nem hallunk, de a testünk érzékeli azokat, és erre válaszol is valamilyen formában. Ezek a reakciók azonban nem kiszámíthatóak. Ilyen auditív ingerekre egyértelmű példa, hogy a kutyák is vonyítanak, ha éles, magas hangot hallanak, például ha elmegy mellettük egy szirénázó autó.
(Forrás és teljes cikk:szoljon.hu)