Terhesgondozáson első alkalommal azt állapítják meg, hogy a terhesség valóban fennáll-e. Majd megbecsülik a terhességi kort és kiszámítják a szülés várható időpontját. Ezt követően alapos egészségügyi, majd nőgyógyászati vizsgálat következik, amely alapján – többek között – megállapítják, hogy nemi szerve egészséges-e, illetve meghatározzák méhe nagyságát és helyzetét, valamint medencecsontja méretét és állapotát. Vérképe alapján meghatározzák vércsoportját, kiderítik, nem szenved-e nemi úton terjedő betegségben és Rh antitesteket keresnek.

Majd kikérdezik önt, a kismamát, hogy el tudják dönteni, indokolt-e valamilyen különleges védelmet biztosítaniuk. Ezt megteszik abban az esetben is, ha minden eredménye megfelelő, tehát teljesen egészséges. Érdeklődni fognak, hogy amennyiben voltak korábbi szülései, esetleg vetélései, azok hogyan zajlottak le és hogy milyenek voltak a menstruációi.

Tájékoztatni fogják, hogy egy átlagos termetű nő esetében az az egészséges, ha terhessége ideje alatt havonta egy-másfél kilogrammot hízik. Már az első hónapokban ügyelnie kell, hogy testsúlygyarapodása ne legyen túlzott, mert később már nehezebb lesz megálljt parancsolnia a kilóknak. Az az ideális, ha áldott állapotban napi 250 kalóriával eszik többet a megszokottnál, ugyanis ennyi szükséges a magzat kielégítő fejlődéséhez.

Közölni fogják, hogy várandósan nem ajánlatos semmiféle gyógyszert szednie, csakis akkor, ha arra az orvos utasítja. Elképzelhető azonban, hogy vas és vitaminok szedésére kérik. Elmondják, hogy a terhesség alatti, sűrűn előforduló hányinger és hányás megszokott, és az étrendje megváltoztatását fogják javasolni e panaszok megelőzésére, illetve enyhítésére. Felhívják rá figyelmét, hogy a terhesség első három hónapjában kimerültebbnek fogja magát érezni, mint általában, de aggodalomra nincs oka, enyhülni fog, majd a nyolcadik, kilencedik hónapban szembesül vele újból.

Az első vizsgálat után, terhessége 32. hetéig havonta kell felkeresnie orvosát, majd a 36. hétig kéthetente, ezt követően, egészen a szülésig hetente. Forrás: Stop