A nemzeti vidékstratégia hét fő területre, egyebek mellett a birtokpolitikára, a biztonságos élelmiszerellátásra és a helyi gazdaságfejlesztésre terjed ki. Az országos programok mellett a hat legelmaradottabb térség kiemelt figyelmet kap.

A spekulánstőke érdekeivel szemben a helyi közösségek érdekeinek érvényesítése, a helyi gazdaság és a helyi társadalom megerősítése a cél jelentette ki Ángyán József. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hozzátette: a közpénzek közjó mentén való elköltésével szembe lehet fordulni a globális fenyegetésekkel is, mint a klímaváltozás.

A környezet minőségének javításában a víz- és hulladékgazdálkodás mellett a levegő minőségének megőrzése és a zajvédelem is szerepet játszik. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kiemelte az erős állam szerepét a természeti katasztrófák elleni védekezésben. A politikus emellett a természeti sokszínűség fenntartását jelölte meg célként.

A fórumon a parlamenti államtitkár, Ángyán József bejelentette, várhatóan ősszel hirdetik meg a demográfiai földprogramot. Ebben fiatal házasoknak kínálnak termőföldet kedvező bérleti feltételekkel. A vidéken letelepedő és gazdálkodó fiatal házasok 25 vagy 50 évre kedvezményes, örökölhető földbérletet kaphatnak, ha két vagy három gyermeket vállalnak.forrás: hirtv.hu