A törvényes öröklés rendje szerint elsődlegesen a leszármazó örököl, ha nincs olyan természetes személy, aki örökös lehetne, akkor a magyar állam az örökös. Fontos tényező, hogy csak természetes személytől lehet örökölni, az ember halálával nyílik meg a hagyaték. Maga az öröklés nem a hagyatéki eljárás során hozandó határozattal jön létre, hanem a halállal automatikusan beáll az öröklés. Az, hogy ki lesz az örökös, attól függ, hogy végintézkedés történt-e vagy sem mondta vendégünk.

A végintézkedés lehet végrendelet, öröklési szerződés és halál esetére szóló ajándékozás.
Ha a család egyik tagja tartási, gondozási feladatokat lát el, a legjobb megoldás, ha öröklési szerződést kötnek. Ha azt akarja az illető, hogy valaki egyáltalán ne részesüljön a hagyatékból, ellenben a másik személlyel, aki ápolja és gondoskodik róla, akkor az öröklési szerződés a legjobb végintézkedési forma.

Az emberek általában tartanak attól, hogy ha végrendelkeznek, bekövetkezik a halál, ez egy téves gondolkodás, hiszen az ember csak életében végrendelkezhet, és, ha azt szeretné, hogy az legyen az örökös, akit ő gondol, akkor bizony meg kell ezt tenni hangsúlyozta az ügyvédnő. A végrendeletnek azonban szigorú szabályai vannak, célszerű egy szakember véleményét is kikérni. Olasz Mónika