Ennek ellenére az agrárszektor szinte vesztese az elmúlt két évtizednek. Erről dr. Feldman Zsolt, az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár beszélt a szombaton rendezett izsáki tésztafesztivál gazdafórumán.

A politikus hangsúlyozta, hogy a problémák egy részét a hazai gazdatársadalom magának köszönheti. Mint mondta, a magyar gazdálkodók individuálisak, egy részük nem képes talán a történelmi reflexek okán nem összefogni. Így pedig a beszerzéseknél és az értékesítésnél az elérhető kedvezményeket nem tudják érvényesíteni.
Mint mondta: az alapanyag- termelés, a feldolgozószektor és a kereskedelem egysége elvált egymástól, így mindenekelőtt a föld népe, a mezőgazdászok kiszolgáltatottá váltak.

A koncentrált kiskereskedelmi vállalatláncok az élelmiszer 60 százalékát forgalmazzák. Mivel idehaza az urbanizációs folyamatok erősek, az említett arányszám tovább növekedik.

Megemlítette, nyugaton sok országban az alapanyag-termelők rendelkeznek a feldolgozó cégekkel, melyek kereskednek a termékeikkel. A feldolgozás és a kereskedelem során keletkezett haszon egy részét átadják a termelőknek, erősítve így a termelők pozícióit. Nálunk azonban semmi nem folyik vissza, hanem a termelők polcpénzt fizetnek azért, hogy egyáltalán bekerülhessenek a kereskedelmi láncokba.

Megemlítette, hogy az uniós pénzek 1300 milliárd forint 80 százalékát már lekötötték. A maradékot próbálják a családi gazdaságokat erősítve megpályáztatni. Megemlítette, hogy a tőkehiányos gazdaságok számára beindítják az úgynevezett Agrár Széchenyi-kártyát, melynek segítségével 150 millió forintnyi hitelt lehet igényelni 8 százalékos kamattal.

Szólt az agrárkárokról is. Tavaly a kárenyhítési alapba a termelők 2 milliárdot fizettek, az állam 2,1 milliárddal toldotta meg. Azaz 4,1 milliárdot kaphattak az igénylők, miközben az esőzések következtében 36 milliárdos veszteség keletkezett a szektorban. Kétpillérűvé kívánják alakítani a kárenyhítési rendszert. Az alap mellett egy magasabb befizetésű rendszert is létrehoznak. Így nagyobb kárpótlást kaphatnak a veszteséget elszenvedett gazdák. Forrás: baon