Egy tavaly nyáron elfogadott törvény alapján a magyarországi vállalkozások társasági nyereségadójuk 70 százalékából az öt látvány csapatsportág számára, labdarúgó, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong egyesületeknek, kluboknak és utánpótlás alapítványoknak nyújthatnak támogatást. A társasági adó közösségi hatáskör, ezért a jogszabályt egyeztetni kellett Brüsszellel. Bánki Erik, a parlament sportbizottságának elnöke a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések után olyan új törvényjavaslatot nyújtanak be még ezen a héten a Ház elé, amely megfelel az unió által elfogadott irányelveknek. Eszerint a nem profi egyesületek, azaz amatőr csapatok és azok az alapítványok kaphatják meg a támogatást, amelyek utánpótlás-nevelést végeznek.

A kérdésre, hogy hogyan lehet növelni a sportoló emberek arányát, Bánki Erik úgy fogalmazott: sikeres versenysport nélkül nincs széles bázisú szabadidő sport, hiszen kellenek a példaképek ahhoz, hogy az emberek kedvet kapjanak a sporthoz. A sportbizottság elnöke megjegyezte: szeptember elsejétől megindul a mindennapos testnevelés az általános iskolák alsó tagozataiban. Három órában az órarendi keretben, és két délutáni edzés formájában, de szintén kötelező jelleggel. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek kapnak egy alapképzést, hozzászoknak a rendszeres testmozgáshoz, amelynek köszönhetően a rendszeres testmozgásra igényük lesz felnőtt korban is magyarázta.

A kormány kitűzött célja, hogy minél több nagy nemzetközi, illetve világeseményt hozzon Magyarországra folytatta Bánki Erik. Idén nálunk lesz a kajak-kenu világbajnokság, rendezünk egy mezei futó Európa-bajnokságot, illetve pályázunk az U20-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére sorolta a sportbizottság elnöke hozzátéve: cél, hogy megpályázzuk a 2017-es atlétikai világbajnokság rendezési jogát is. Az esetleges olimpiai pályázattal kapcsolatban Bánki Erik úgy vélekedik: Magyarország közép távon alkalmas lehet az olimpia rendezésére.Forrás: MR1