A Békéscsabai Védőnői Szolgálat, mint Drogprevenciós Munkacsoport immár tizenhatodik alkalommal rendezte meg a megyeszékhelyen a programot. Kovácsné Komlósi Mariann védőnő lapunknak elmondta, a gyerekeknek főként gyakorlati feladatokkal kellett megbirkózniuk. A középpontban az elsősegélynyújtási ismeretek, a lelki egészség megőrzése és a testmozgás támogatása állt.

— A sportnak, testmozgásnak nagy szerepe lehet abban, hogy hasznos, értelmes elfoglaltságot kínáljunk a szenvedélybetegeknek. Éppen most tervezünk egy családi napot tagjaink számára, melyen ilyen programokon is részt vehetnek az ott lévők — csatlakozott mondandójában a békéscsabai rendezvényhez dr. Fleischmann Enikő, a gyula székhelyű Független Egyesület elnöke.

A pszichiáter főorvostól megtudtuk, törekvésük, hogy a családot is bevonják a leszokást megkönnyítő, s a rehabilitációt szolgáló programokba. A 2006-ban létrejött egyesület hiánypótló szolgáltatásokat végez. Céljaik között szerepel a szociálisan hátrányos helyzetű, alkohol- vagy kábítószerfüggő emberek támogatása, visszavezetése a társadalomba. Sok esetben a hátrányok hatványozódnak, hiszen a szenvedélybetegek gyakran válnak hajléktalanná, munkanélkülivé, beteggé. A közösségi nappali ellátásban részesülők több mint kétszázan vannak, a különféle megelőző programokon elért emberek száma pedig a háromezret is túllépte.

Békés megyében tavaly 208 esetben indított eljárást a rendőrség visszaélés kábítószerrel bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. A gyanúsítottak között voltak fogyasztók és terjesztők is — tudtuk meg Vargáné Szombati Andreától. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása érdekében a rendőrség kétirányú tevékenységet végez. Egyrészt megelőzési szolgálat működik az iskolákban, különböző rendezvényeken igyekeznek minél több gyermek és fiatal figyelmét felhívni a drog-, illetve az alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás veszélyeire. Másrészt kollégáik folyamatosan dolgoznak a kínálat csökkentésén, a tiltott szerek terjesztőinek felderítésén.

A gyermekek és fiatalkorúak esetében elsősorban a korai és sokszor mértéktelen alkoholfogyasztás jelent problémát. Sokszor előfordul, hogy alkoholtól bódult állapotban fogadnak el, próbálnak ki számukra teljesen ismeretlen szereket, amelyek kábítószerek vagy a vegyiparban használatos, az egészségre rendkívül ártalmas anyagok. Azt, hogy a gyermek, illetve fiatal kapcsolatba kerül ilyen szerekkel, leghamarabb a szülők, illetve a vele folyamatos kapcsolatban lévő pedagógusok, kollégiumi nevelőtanárok vehetik észre. Ezért az ő jelzéseik, a megelőzésben való közreműködésük rendkívül fontos.Forrás: beol