Vásárhely összes iskolájából vártunk ide diákokat, és persze a szülőket is, hiszen családi napként szerepel ez a program a Szent István Általános Iskola eseménynaptárában tudtuk meg Walternét Böngyik Terézia szervezőtől, az iskola pedagógusától. A városi intézmények tanulói számára hét próba versenyt rendeztek, amelyben a középkori lovagi próbákat kellett teljesíteni. Például gólyalábon jártak, zsákban ugráltak, buzogányoztak és célba is dobtak. A szervező hozzátette: a négy éve megrendezésre kerülő projektnap rendkívüli népszerűségnek örvend, hiszen volt olyan év, hogy háromezren is részt vettek a napon.
Aki kilátogatott és megtekintette a programokat az tényleg azt érezhette, hogy utazik az időben, hiszen a `harci` bemutatók mellett, amelyet a Szentesi Zsoldosok Hagyományőrző Egyesület tartott, kézműves bemutatók is várták az érdeklődőket. Sőt ki is lehetett próbálni a szappanfőzés, a söprűkötés, a kosárfonás, a könyvkötés, a nemezelés, a pereckészítés, a szövés és még sok más hagyományőrző tevékenység fortélyait is.
Az ételek szerelmesei is megtalálhatják a helyüket, hiszen a HISZK Corvin Mátyás Tagintézmény `földben sütés`, középkori étkezési bemutató címén tart gasztronómiai bemutatót, de parázson sült kürtős kalács is várta a látogatókat. Emellett pikniket is szerveztek a Bodzavirág sétányon, ahol a leendő és jelenlegi fatulajdonosok találkozhattak.

Az `Időutazás a kubikoknál` címet viselő szombati esemény több pályázati forrásból valósult meg. Az egyik ezek közül egy uniós tehetséggondozó pályázat, amelynek keretében egy vetélkedő zárófordulója zajlott a téglagyári kubikoknál tudtuk meg Bagi Lászlónétól, a Szent István Általános Iskola igazgató-helyettesétől. Emellett a nap egy olyan projektnek is a része, amelynek célja, hogy a gyerekek kicsit elfelejtsék, hogy itt tanulnak tette hozzá. További cél az is, hogy megismertessék az emberekkel az iskolákban folyó öko- és sport vonalon zajló munkánkat is.

Martonosi János