Vetési Iván közölte, az érintett okmányok között van például a személyazonosító igazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a taj-kártya, továbbá az állami intézmények belépői. Azt is elmondta, hogy egy idő után – az útlevél kivételével – eltűnnek a papír alapú okmányok, és minden igazolvány plasztik lesz.

Mint mondta, idén elsőként a kormánytisztviselői kártyát vonják be az egységes nemzeti kártyarendszerbe, amivel öt-hat kártyát tudnak majd kiváltani. Emellett folyamatban van az elektronikus egészségügyi azonosító rendszerhez kapcsolódó kártya vizsgálata is, amelynek eredményeképpen megszűnhet a taj-kártya mint hatósági igazolvány, azt ugyanis egy már meglévő okmányhoz kapcsolnák.

A miniszteri biztos rámutatott, azt nem lehet egy lépésben megvalósítani, hogy csak egy állampolgári kártya legyen, ezért egy kártyarendszerről van szó. Az új szisztéma fő jellemzője – ismertette – az állami irányítás, felügyelet, a kidolgozott jogszabályi háttér, az egységes, nyílt platform, a gyártófüggetlenség, az adatbiztonság.

Szólt arról is, hogy az egységes kártyarendszerhez való csatlakozás kötelező lesz az állam és a közigazgatás által kibocsátott kártyák esetében, míg például gazdasági szervezetek, önkormányzatok számára ez egy önkéntes lehetőség lesz.

Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón ugyancsak az egyszerűbb ügyintézés és az olcsóbb közigazgatás lehetőségét emelte ki.

forrás: MTI