Már az ősszel fel kellett készülni a téli csapadékok elvezetésére, a kerékpárút beruházás során a szennyvíztelep melletti zárt rendszert is kitisztították, így a többi karbantartással együtt nagy veszély nem volt belterületen idézte fel a község polgármestere a Rádió 7 Balástyai Magazinjában. Jelenleg is folyik az a munka, amely DAOP támogatással december elején kezdődött meg, a télen az időjárás miatt ugyan leállt, de márciusban folytatódott, a legindokoltabb helyeken folytatták az átereszek lefektetésével.

Két plusz szakaszt is megépítettek, az Alkotmány utca egyik vége okozott fejtörést, ott a lakossággal egyeztetve igyekeznek a legjobb megoldást megtalálni, valamint a Bem, Jókai, Móricz, és Hunyadi utcákon folyt a munka. Voltak olyan helyek is, ahol már volt csatorna, de a meglévőt mélyebbre kellett helyezni. Jelenleg hozzávetőlegesen felénél tart a munka, amellyel június végére el kell készülni.

Ujvári László a szennyvízcsatornáról szólva visszautalt arra, hogy 1996-ban gondolkodtak először egy ilyen rendszeren, de még nem EU támogatással. Azt követően készült el 2003-ra a rendszer első vízjogi engedélyes terve, de csak később jelent meg a KEOP kiírás 2006-ban. A kiírás tartalma miatt a kistérség települései együtt nem tudtak hatékonyan pályázni erre, ezért 2008-ban adta be első körös saját pályázatát Balástya.

A község önálló pályázata nyert, a kiviteli terveket 2010. augusztus 2-án befogadták, majd decemberben kapott elvi támogatást. Azonban a pályázat nyertessége ez év legelején vált véglegessé a banki hitelígérvénnyel, mivel az utófinanszírozásos pályázat kivitelezését áthidaló kölcsönből kell finanszírozni, utána történnek a kifizetések.

Összesen közel 792 millió forint uniós forrást nyert Balástya a kivitelezésre, melyhez a 18 százalék önerőt a 2009 májusától önállóan működő vízi közmű társulaton keresztül biztosítja a lakosság, illetve a társulat köt majd hitelszerződést az áthidaló kölcsönre tette hozzá.

Bár az NFÜ oldalán már olvasható a nyertesség, a hivatalos értesítés még nem érkezett meg. Ezt követően kerülhet sor még a támogatási szerződés aláírására, a kivitelező közbeszerzéses kiválasztására, és csak azt követően indulhat meg az építkezés tette hozzá a polgármester.