A kiállítást Dr. Révész László, a Szegedi Tudományegyetem régészeti tanszékvezetője nyitotta meg, de jelen volt Bánffy Miklós, a Johannita Rend Magyar Tagozatának kommendádora, és Kószó Péter alpolgármester is. A tárlat május 29-ig tekinthető meg, számos tablóval, fényképpel, egyedülálló régészeti lelettel, valamint a margati várat bemutató makettekkel.

Dr Révész László elmondta, 2006 óta folyik régészeti és feltárási munka a szíriai Margat váránál, ahol szegedi régészeti hallgatók is dolgoztak. A margati vár a Szentföld legjelentősebb keresztény erőssége volt. Előbb a templomosok, majd a johanniták tartották fennhatóságuk alatt. II András királyunk hadjárata során felkereste a várat, és látva az ott folyó munkálatokat éves só bevételéből komoly összeggel támogatta az erődítményt.

Ez egy előremutató magatartás, külpolitikai célzatú tett volt II András részéről, aki megosztja a történészeket és egyéb tettei miatt inkább, mint negatív személyként értékelik. Ezért a kiállítás anyaga kicsit tágabb perspektívában enged betekintést `reformer` királyunk munkásságába. Ha lehetőség nyílik rá, szegedi hallgatók az idén is ásatásokat végeznek, hazánk e távoli történelmi színhelyén, mondta el Dr Révész László.

Szombat Mihály