A Natura 2000 kormányrendelet szabályozza a legeltetési időt, a gyepterületek védelme érdekében legeltetni április 24-től (Szent György napjától) november 15-ig lehet.

A Sóstói-telepen magyar szürkemarhából 250 tehén, 24 bika és 202 borjú van, a legutolsó május 2-án született. Két gulyaálláson legeltetnek körülbelül fele-fele arányban. A robusztus testű, szépen ívelt szarvú, tekintélyt sugárzó fajta csaknem kipusztult. A mélypont az 1960-as években volt alig 200 darab jószág maradt meg, ezek örökítették tovább a génállományt a zöldszarvúság például csak a magyar szürkemarhában van meg, még a rokon maremman (közép-olaszországi fajta) sem rendelkezik ezzel a génnel. A magyar marha hazai állományának száma ma már 10 ezer feletti.

Századokkal ezelőtt a magyar szürkemarha-gulyák messze földön csodálatot vívtak ki az Alföldről a hajdúk a nyugati piacokra hajtották a marhákat saját lábukon. A német városokban rendelet tiltotta, hogy a magyar gulyák érkezésekor máshonnan származó húst kimérjenek a mészárszékeken. Így óvták a kiváló minőségű húst.(Forrás és teljese cikk: oroscafe.hu)