A Hódmezővásárhely és Környéke ÁFÉSZ 1946. január 16-án alakult Földművesszövetkezet néven. A régi időkben is szükség volt a gazdálkodók összefogására, mely részben kormányzati sugallatra, részben pedig a helyi önkéntes szerveződés eredményeként jött létre. Kezdetben a tevékenységi kör kiskereskedelem volt, mely a gazdák fogyasztási szükségleteit biztosította.

Az 1960-as években a Földművesszövetkezet Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezetté alakult. Ekkor már számos kiskereskedelmi egysége volt Vásárhelyen, illetve szakcsoportjai is működtek. Az idő múlásával, az 1990-es évek közepétől a többi szövetkezettel összefogva létrehozták a COOP franchise rendszert. Jelenleg a Hódmezővásárhely és Környéke ÁFÉSZ-nek 4+1 franchise egysége van, ebből három a város belterületén, illetve kettő külterületen. A franchise arculati elemeket csak négy ABC tartja tájékoztatott dr. Durajda Ervin, aki gyermekkorától kezdve rengeteg mindent hallott a szövetkezetről az édesapjától, aki 1992-ig jogtanácsosa volt az ÁFÉSZ-nek.

Dr. Durajda Ervin 2010 márciusától elnöke a szövetkezetnek, és azóta már nagyon sok újítást és átszervezést hajtott végre. Az ÁFÉSZ kereskedelmi egységeit egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok működtetik, akiknek a szövetkezet könyvviteli szolgáltatásokat nyújt 13 éve. Jelenleg már nem csak a franchise partnerek vehetik igénybe ezt a szolgáltatást, hanem egyesületek, betéti társaságok és egyéni vállalkozók is. Egy névpályázat eredményeként az új szolgáltatást, Jó Szomszéd Könyvelő Irodának nevezték el.

Berbekár Anita 1 éve a szövetkezet gazdasági vezetője. Mint mondta, az új szolgáltatásokat három fő csoportba lehet sorolni, a könyvviteli és a munkaügyi terület, valamint a tanácsadás, ahol jogszabályok értelmezésében is segítenek az ügyfeleknek. A gazdasági vezető hangsúlyozta, nagyon fontos számukra, hogy aki a könyvelési díjat megfizeti, magas színvonalú és teljes körű szolgáltatást kapjon cserébe.

A Jó Szomszéd Könyvelő Iroda Hódmezővásárhelyen, az Andrássy út 52. szám alatt található. Ha kérdése lenne felteheti telefonon is, a 0662/242-077-es telefonszámon.

Olasz Mónika