Tavaly összesen 4430 csecsemő született élve megyénkben, míg az idei év első negyedében 1023. Ha az utóbbi adatot szimplán beszorozzuk néggyel, akár arra a következtetésre is juthatunk, hogy 2011-ben három-négyszázzal csökkenhet a világra jött babák száma. Szerencsére az élet több mint matematikai képlet, és az év egyes szakaszaiban igencsak hullámzik a gyermekáldások száma, így jó esély van arra, hogy decemberig javul a statisztika. Úgy tűnik, a hosszú téli esték például erőteljesen befolyásolják az adatokat. Február hagyományosan kisebb forgalommal jár a szülészeteken a kecskeméti megyei kórházban tavaly ilyenkor 168 baba született , míg a szeptember a legsűrűbb: 2010 kilencedik hónapjában 209 csecsemőnek örülhettek szüleik tudtuk meg dr. Bodrogi Tibor címzetes egyetemi docenstől, a megyei kórház gyermekosztályának vezetőjétől.

A főorvos egy ijesztő adatot is megemlített: idén Kecskeméten és környékén már három bölcsőhalál is történt, ami nagyon magas arány (2010-ben egész évben négy gyermek halt meg egyéves kora előtt, de más okok miatt). Mindhárom idei esetnél már halott volt a kisded, mire a mentősök odaértek a szülőkhöz.

A bölcsőhalál oka ismeretlen, még szövettani vizsgálatokkal sem tisztázható, pontosan mi vezetett a gyermek elvesztéséhez. Leginkább a kissúllyal világra jött, a koraszülött és a beteg csecsemők a veszélyeztetettek, egészséges babáknál nagyon ritkán fordul elő. Tévhit, hogy a fiúknál gyakoribb, ilyen összefüggést nem igazolt a szakma mondta el kérdésünkre dr. Bodrogi Tibor, aki felhívta a figyelmet arra is: az újszülötteket nem szabad hason altatni, hiszen ez is megnövelheti a bölcsőhalál kockázatát.

A főorvos azt tanácsolja: aki megteheti, vásároljon vagy béreljen légzésfigyelőt, hiszen hasznosnak vagy megnyugtatónak bizonyulhat. A megyei kórház koraszülött osztályán egyébként ötezer forint kaució ellenében lehet bérelni ilyen eszközt, a három hónapos kölcsönzési időt egyszer ugyanennyire meg lehet hosszabbítani. És hogy mi a teendő, ha riaszt a készülék? Nyilvánvalóan meg kell győződni arról, hogy lélegzik-e a gyermek, és ha nem, akkor meg kell kezdeni szakszerű újraélesztését. Forrás: beol