A módszer és a szokás azonban országonként más. A cseheknél most vezették be a központi érettségit. A dánoknál már azzal kísérleteznek, hogy az internetet is lehet használni a vizsgán. Romániában nagy divat a puskázás, és a szülők még mindig elkísérik gyermekeiket a nagy eseményre.
Csehországban új időszámítás kezdődött a középiskolákban. Az érettségizők korábban bízhattak tanáraik jóindulatában, lágy szívében és segítőkészségében. A pedagógusok gyakorlatilag, ha nem akartak kibabrálni tanítványaikkal – némi túlzással élve persze – akár azt is kérdezhették az érettségi vizsgán, hogy a kedves maturáló mit vacsorázott tegnap este. A tanári szabadság e téren megnyilvánuló fénykorának leáldozott, a prágai kormány központosította, igaz csak két tárgyból a cseh érettségit. Cseh nyelvből és matematikából vagy idegen nyelvből központi rendszer szerint vizsgáznak a diákok. Nem csak a vizsga, a könyvelés is megváltozott: még Kele-Európában is párját ritkítóan bürokratikusnak minősítik a nyilvántartást.

A tételeket még borítékból húzzák és papírról olvassák Dániában is, de egyre több iskolában használhatják az internetet is a vizsgához. Nyár végéig tesztüzemben működik a rendszer, a végleges szabályozást őszre ígérik. Akkor a tervek szerint az egész országban bevezetik. Az egyetemeken már most is lehet használni a netet a vizsgáknál. Ennek ellenére a középiskolákban a váltás nem megy simán. Hiányoznak még a technikai biztonsági elemek: az olyan szoftverek, amelyek megakadályozzák, hogy valaki egyszerűen kimásoljon részeket anyagokból. És egyelőre még azzal is küzdenek a szakemberek, hogyan lehet megakadályozni, hogy a diákok e-mailen, chat-en kérjenek másoktól segítséget.

Romániában idén júniusban kezdődik az érettségi, de minden évben van rendkívüli esemény a vizsgákon. Tavaly az 1400 vizsgaközpont biztonságát rendőrök is felügyelték. Kolozsváron tavaly négy tanárt állítottak bíróság elé korrupció vádjával, mert a román nyelv és irodalom vizsgán 42 diák dolgozatát cserélték ki fénymásolt, helyes megoldásokat tartalmazó dolgozatokkal. Ezért összesen 30 ezer eurót kértek a családoktól. Piteºti-ben 30 egyforma nevű érettségiző írásbelizett románból, mindannyian a Ion Popescu – amolyan Kovács János – nevet írták dolgozatukra. Nem névrokonokról van szó: az egy teremben vizsgázó diákok, azt a nevet írták dolgozatukra, amit a felügyelő tanár példaként mondott a személyi adatok kitöltésekor. A tanár időben észrevette, így új vizsgalapokat kaptak az újdonsült névrokonok. Aggódó szülők, elsősorban anyukák izgulnak az iskola folyosókon, vagy az udvaron, valószínűleg jobban, mint az éppen vizsgázó gyermekük. Romániában nem számít különlegesnek, hogy szülők kísérik el a vizsgára az érettségizőt.Forrás: MR1