Ez egy figyelemfelhívás, hogy a kismamáknál figyelni kell a pajzsmirigy alulműködésre, mert amennyiben nem kerül felismerésre és kezelésre, komoly szövődmények alakulhatnak ki az anyánál és a magzatnál egyaránt mondta el a Promenád.hu-nak dr. Kovács Kornélia.
A belgyógyász, endokrinológustól megtudtuk, hogy akinek korábban valamilyen pajzsmirigy betegsége volt, vagy a családjában halmozott pajzsmirigy betegség van, mindenképpen érdemes szűrni már a terhesség előtt, illetve azoknál kell gondolni komolyabb pajzsmirigy betegség lehetőségére, akiknél korábban vetélés, magzati elhalás vagy koraszülés volt.
A fel nem ismert betegségnek az anya esetében méhlepényleválás illetve magas vérnyomás, fehérjevizelés lehet a következménye, a gyermeknél pedig magzati elhalás, koraszülés alakulhat ki, vagy komoly idegrendszeri zavarok is jelentkezhetnek, amelyek maradandó károsodást okozhatnak.
A doktornő beszélt a gyógyszeres kezelésről is. A kismamák hormonkészítményt kapnak, amelynek semmilyen káros mellékhatása nincs, és emellett életmódi tanácsokkal is segítik őket, és fokozottabban odafigyelnek rájuk egészen a baba megszületéséig.
Kokovai Péter