A Születés Hetére nem csak várandós anyukákat várnak, hanem mindenkit, aki orvosoktól, szülésznőktől vagy akár nővérektől kérdezne, és nem szeretne például az interneten kutakodni. Az előadók napról napra átadják tudásukat, és válaszolnak a felmerült kérdésekre mondta Lelt Klára.

A holisztikus bábaság lényege, hogy a test és a lélek összhangban működik. A kismama millió félelemmel érkezik a szülőszobába, ezek leküzdésében próbálnak segíteni a szülés során fogalmazott a szülésznő, aki arról is beszélt, hogy a szülőszobán a bába egy prototípusa az édesanyának. A kismama és a szülésznő között ki kell, hogy alakuljon egy különleges kapcsolat, melyet szavakkal nem is lehet elmondani, ez egy megfoghatatlan szál. A szülésznő ezt a helyzetet úgy tudja igazán sikerrel véghez vinni, ha alázatos.

A tromboembóliás betegség nem fordul elő ugyan gyakran, mégis fel kell készülni rá, és elő kell készíteni az édesanyákat ennek a lehetőségére is tájékoztatott Dr. Mayer Klára megbízott vérellátó osztályvezető főorvos. A véralvadási rendszer egy nagyon érzékeny egyensúly, és ha ez megbomlik valamilyen irányban, akkor van baj. Itt a trombózishajlam irányában megborult problémáról van szó, egy véralvadék képződik valamelyik vénában, mely, ha kiszabadul tüdőembóliát okoz. A főorvos hangsúlyozta, ismert trombózisra hajlamos áldott állapotban lévő anyukákat is lehet úgy gondozni, hogy ne legyen probléma.

Dr. Szabó Julianna nephrológus főorvos előadásában kitért a terhességi hypertóniára, a húgyúti fertőzésekre a vesebetegségekben, és a krónikus vesebeteg és a transzplantált betegek terhességvállalására is. A főorvos ismertette azokat a gyógyszereket, melyeket lehet szedni, és amelyeket nem a terhesség alatt. Abban az esetben, ha valaki vesebetegséggel küzd, még vállalhat gyermeket, de mindenképpen szükséges egy team ellenőrzés, a nephrológus, a szülészorvos és a neonatulógus együttműködésével.

Vörös Éva védőnő a Kriston intim tornáról tartott tájékoztatást az Erzsébet-teremben megjelenteknek. Mint mondta, a torna segít a várandóság idején, a változások hónapjaiban végbemenő változásokban, és a gát regenerálódásában a szülés után. Egy-egy óra keretében a hölgyek megismerhetik a saját testüket, a női életstílusból adódó életmódot, valamint azokat a szokásaikat, melyek hatnak a gátra fogalmazott a védőnő. Megtanulják az izmokat erősíteni, illetve elengedni, hiszen az is legalább annyira fontos. A torna nem a betegek tornája és nem csak várandós anyukák végezhetik, egy tudatos, egészségét védő nőnek teljesen beleillik az életmódjába.

A rendezvény részeként az előadások mellett már korábban szülőszobai látogatásra is volt lehetőség.Olasz Mónika