Dr Boleman István szülész-nőgyógyász főorvos az ultrahangvizsgálat szerepéről beszélt a prenatalis genetikai diagnosztikával kapcsolatban. Kiemelte, az ultrahang technológia már olyan magaslatokba emelkedett, hogy ki lehet jelenteni, immáron nem az újszülött az első vizsgálható páciens. Már a méhen belül végrehajthatók vizsgálatok és esetenként kezelés is, vannak azonban olyan kromoszóma rendellenességek, melyek fejlődési rendellenességet okoznak és amelyeket még száz százalékosan nem lehet kiszűrni, de ezen a területen is hozott áttörést az ultrahang.

Dr Szikora György szülész-nőgyógyász szakorvos a családtervezés és a fogamzásgátlás témakörében tartotta előadását. Elmondta, a tudatos családtervezéshez a meddőségi vizsgálat is adott esetben hozzátartozik. Meddőségről akkor beszélünk, ha az adott párnál egy év alatt nem következik be a terhesség, de a valóság ennél árnyaltabb, hiszen lehet csupán a véletlen számlájára is írni a terhesség elmaradását. A gyakorlatban a párok mindössze 10-15 %-a sikertelen az egy éven túli időszakban is.

Dr Mikolán Rita sportorvos, szakfelügyelő főorvos a helyes életmódról, a táplálkozás és a megfelelő mennyiségű mozgás kapcsolatáról beszélt. Elmondta, egészséges, egészségtudatos szülőknek születhet egészséges gyermeke nagyobb valószínűséggel, így nagyon fontos már a teherbe esés előtt is a test szükségleteire odafigyelni.

Szombat Mihály