Az EPO szerdai közleménye szerint a hamis euróérmék közül a három legnagyobb névértékűt – az 50 centes, valamint az 1 és 2 eurós – érméket kedvelik a bűnözők.

A hamis érmék mennyisége kevésnek a tűnik a 16 milliárd ugyanilyen valódi érme darabszámához képest, azonban nem szabad elfelejteni, hogy egy érme előállítási költsége körülbelül 20 eurócent, így ezek hamisítása jelentős profitot hoz a bűnözőknek. A vizsgálatok szerint az összes hamis érme mintegy kétharmada kéteurós, a hamisítók pedig leginkább a német fémpénzeket kedvelik – hívják fel a figyelmet.

Jelenleg több mint 330 millió embert érinthet a hamisítás problémája, és minél nagyobbá válik az eurózóna, annál jelentősebb a veszély. Például 2007-ig folyamatosan nőtt az elkobzott hamis érmék száma, és bár jelenleg stagnál ez a szám, még mindig évi mintegy 200 ezer darabról lehet beszélni. Az, hogy az elkobzott mennyiség nem nő dinamikusan az utóbbi években, egyáltalán nem jelenti azt, hogy csökkenne a bűnözők aktivitása, szakértők szerint inkább arról van szó, hogy egyre jobb másolatok készülnek, amelyeket lényegesen nehezebb kiszűrni. Emellett az Európai Bizottság szerint az ilyen műhelyek nagy része továbbra is működik, miközben egyre nehezebb lebuktatni egy egész hamisító láncot. forrás és teljes cikk: atv.hu