A Lengyel Nagykövetségen vehette át Magyar Anna a Lengyel Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, míg dr. Biernacki Karol a Lengyel Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje elismerésben részesült. Vendégeink elmondták, nagyon nagy megtiszteltetés számukra, a kitüntetés teljes mértékben csapatmunka volt, és egy hosszú folyamat eredménye.

Lengyel kapcsolatok már a 2009-es Lengyel Évet megelőzően is voltak, de ehhez rengeteg gondolat és elképzelés is társult. A közgyűlés elnökétől megtudtuk, a megyének korábban is voltak már turisztikai és gazdasági célú együttműködései, ezt kiterjesztették olyan történelmi és ismeretterjesztő rendezvényekre is, melyekbe a fiatalokat is be lehet kapcsolni. Magyar Anna a lengyel-magyar történelem ezer évéről szóló kiállításról is beszélt, mely a megyei iskolákban nyílt meg először, majd az ország többi intézményében is látható volt. A tavalyi évben pedig a levéltár igazgatója történelem pedagógusokkal látogatott el hazájába, ahol több történelmileg jelentős helyszínt is megtekintettek. Vendégünk azt is elárulta, hogy jövőre Csongrád megye rendezheti a Magyar-Lengyel Barátság Napját, melynek Ópusztaszer lesz a központi helyszíne.

Csongrád megye a 19 magyar megyéből egyedüli, mely intenzíven ápolja a lengyel-magyar kapcsolatokat jelentette ki dr. Biernacki Karol, aki közel 28 éve él Magyarországon. Műsorunkban az akkori fogadtatásra is visszaemlékezett, valamint a jelenlegi tevékenységéről is beszámolt. Mint mondta, kimondottan nagy kultusza van a magyaroknak Lengyelországban. Ez olyan, mint a feltétel nélküli szeretet, mely reméljük még sokáig tart majd.

Magyar Anna az alkotmányozással kapcsolatban elmondta, örül annak, hogy végre van Magyarországnak egy demokratikusan megválasztott parlament által létrehozott új alkotmánya, mely miközben épít a múlt hagyományaira a jelen sajátosságait figyelembe veszi, és a jövőre készül fel. Olasz Mónika