Az origo.hu azt írta, felszámolnák a felsőoktatási helyek közel felét, néhány szakon, például a jogász- és közgazdászképzésben pedig korlátoznák a diákok számát, több felsőoktatási intézmény támogatásából teljesen kivonulna az állam a portál birtokába került koncepció szerint.
Az egyetemi-főiskolai struktúra átalakítása a Széll Kálmán-terv miatt szükséges – olvasható. A márciusban bemutatott reformcsomag három év alatt, összesen 88 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból. Ezt több más intézkedés mellett “a kormányzati körökből származó értesüléseik szerint” a jelenlegi 29 állami fenntartású intézmény számának drasztikus csökkentésével érné el a kormány.

A portál úgy tudja, az oktatási államtitkár a múlt héten már egyeztetésre hívta a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi, a Debreceni, a Miskolci és a Szegedi Tudományegyetem, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE, a SOTE, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem rektorait. A jelenlegi elképzelés szerint nem tartja meg önállóságát a budapesti Corvinus Egyetem – tették hozzá.

Információik alapján az öt jelenlegi, művészeti képzést nyújtó intézményt (a Képző, az Ipar-, a Zene-, illetve a Színművészeti Egyetem, valamint a Táncművészeti Főiskola) összevonnák.

A tíz mostani állami főiskolából négy maradhatna a tervek szerint: a tanár- és tanítóképzés centrumává váló Egri és a Nyíregyházi, valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola és egy egyelőre meg nem határozott központú kelet-magyarországi intézmény. A megmaradó önálló intézmények listáján nem szereplő egyetemek, illetve főiskolák karainak egy része beolvadna a megmaradók valamelyikébe.

Az oktatási államtitkárságon az MTI kérdésére szerdán azt mondták, hogy tart a felsőoktatási törvény koncepciójának egyeztetése. Az államtitkárság nem kívánta kommentálni az origo.hu internetes portálon megjelenteket.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján egy a felsőoktatást firtató felvetésre megjegyezte, tervezetek tömegével találkozik, és “inkább az ötletbörze kategóriájába” tartozónak véli a napvilágot látott elképzeléseket. Ha a kormánynak lesz elfogadott álláspontja, akkor a frakció el fogja mondani a véleményét – fűzte hozzá.

Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia elnöke az MTI megkeresésére az állami fenntartású felsőoktatási intézmények számának csökkentéséről szóló hírrel kapcsolatban azt mondta, nem kíván személyes véleményt nyilvánítani az ügyben, előbb meg kell ismernie rektortársai álláspontját.

Forrás: MTI