Pisier-t a délkelet-franciaországi Var megyei Saint-Cyr-sur-Merben érte a halál vasárnapra virradóra – közölte a település polgármesteri hivatala. A színésznőt a nyaralója úszómedencéjében találták holtan, a halál körülményei egyelőre nem ismertek. A touloni ügyészség vizsgálatot indított a halál okának tisztázására, de közölte, hogy idegenkezűség esete nem áll fenn.

Marie-France Pisier 1961-ben kezdte színészi karrierjét, miután Francois Truffot egy családi fotó segítségével felfedezte. Az újhullámos rendező Jean-Pierre Léaud mellé keresett női tinédzser szereplőt A húszévesek szerelme című filmhez. 1979-ben Colette-et, a híres francia írónőt alakította. Többek között Alain Robbe-Grillet, Luis Bunuel, Jacques Rivette és André Téchiné alkotásaiban tűnt fel a filmvásznon. Ez utóbbi rendező filmjeiben kétszer is megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó francia César-díjat, a Franciaországi emlékek és a Barocco című filmekben nyújtott alakításáért.

Jean-Charles Tacchella Cousin, cousine (Unokafivér, unokanővér) című alkotása az Egyesült Államokban is nagy sikert aratott, megnyitva előtte az utat, hogy Hollywoodban is kipróbálja magát, de játszott Jean-Paul Belmondo partnereként az Ászok ásza (1982) című kasszasikerben is. A kilencvenes években ritkábban volt látható a vásznon, de ekkor született egyik emlékezetes alakítása a Marion című filmdrámában (1996). A kék hangjegy című filmben George Sand XIX. századi írónőt alakította.
Forrás: MTI