A fiatalok szinte egyáltalán nem foglalkoznak a testsúlyukkal, sőt, szinte már divat a pici pocak, a hurkásabb derék, pedig Magyarországon minden második ember túlsúlyos. A KSH adatai szerint a tizenöt év felettiek több mint fele súlyproblémákkal küzd, már a fiatal nők közül is minden ötödik túlsúlyos, vagy elhízott, az arány az idősebbek között még rosszabb. A Napközben rövid körképe szerint a legtöbben akkor veszik majd komolyabban a súlyfelesleget, ha az már egészségi gondot jelent számukra.

Domjánné Fejős Szilvia diatetikus szerint a legtöbb fogyókúrának nincs értelme, éppen azért, mert `kúra`, azaz egyszer véget ér, pedig mint hangsúlyozta az életmódunkat kellene úgy alakítani, hogy abba beleférjen a mozgás és a kellő időben megevett minőségi étel is. Varnyú Ildikó iskolai védőnő műsorunkban szomorúnak nevezte, hogy hiába hívják fel a figyelmet, a fiatalok nem esznek reggel, este viszont óriási adagokat fogyasztanak el.

Dr. Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója hangsúlyozta: nemcsak mennyiségi, minőségi különbséget is jelent a súlyfelesleg, a túlsúlyosok esetében ugyanis például hússzoros a valószínűsége a cukorbetegségnek, az elhízottak esetében pedig már negyvenszeres az esély. És mindez csupán az egyik lehetséges szövődmény tette hozzá.

A kérdésre, hogy mikor kezdődik a baj, Martos Éva úgy válaszolt: a legtöbbször már a teherbeesésnél, hiszen a legtöbb nő eleve kövéren lesz várandós, majd nem szoptat megfelelői ideig. Később a gyerek jó eséllyel lesz túlsúlyos, a súlyfelesleg pedig csak növekedni fog. A gyerekeknek ráadásul jelenleg csupán heti két testnevelésórát tartanak az iskolákban, a napi egy óra ajánlott testmozgást a gyerekek mindössze 11 százaléka teljesíti 15 éves korára, miközben a képernyő előtt eltöltött idő a napi négy órát is elérheti. A főigazgató felmérésükre hivatkozva elmondta: a hétéves gyerekek hatvan százalékának a szobájával már ott van a televízió, és az iskolától mindössze egy kilométerre lakó gyerekek majdnem felét is gépkocsival szállítják.

Élettani jelenség ugyan, hogy az életkorral párhuzamosan nő a testtömeg, mégis a legtöbben többet eszünk, mint amennyit mozgunk folytatta Martos Éva megjegyezve: még a kis mennyiségben elfogyasztott ételek is mérhető súlynövekedést okozhatnak. Akár napi egy-két zsemle is kilókban mérhető változást eredményezhet egy bizonyos idő után. `Időben kell megállítani a folyamatot, ha érezzük, hogy feszül a nadrág, vagy nem tudjuk begombolni a szoknyát` mondta a Napközben műsorában az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója.Forrás: MR