Vásárhelyig jöhet az InterCity 6

A megjelenteket Molnárné Kecskeméti Rita köszöntötte, majd a várost érintő főbb eseményekről tájékoztatta a hallgatóságot. A képviselő beszélt a HISZK Corvin Mátyás Tagintézményben történt változásokról is. Az intézményben a szakoktatás átalakuláson megy keresztül, a diákok olyan oktatóhelyeken tanulnak majd, ahol valóságos élethelyzeteket is láthatnak. Az oktatóhely a Fekete Sas épületébe költözik, mely nagy segítség lesz a fiataloknak a gyakorlati tudás megszerzésében.
Hódmezővásárhely már évek óta hasznosítja a geotermikus energiát, melyet a jövőben fejleszteni szeretnének pályázat útján mondta a körzet képviselője. Jelenleg több mint 2700 lakást fűtenek ilyen módon, de ezt a számot növelni kellene, főként a megtakarítás miatt is. 1993 óta 3,3 milliárd forint megtakarítást eredményezett a városnak a geotermikus energia, mellyel a légszennyeződés is csökkent. A tervezett pályázat révén a belvárosban található több intézménynél is ezt a fűtési módot lehetne alkalmazni, így a Petőfi Művelődési Központnál, az Alföldi Galériánál vagy a Tornyai János Múzeumnál.
Baranyi Ferenc a fórumon jelezte, hogy a közelben lévő játszótéren olyan vízadagoló található, melyet a gyermekek nem tudnak használni, nem tudnak inni, erre szeretne valamilyen megoldást kérni. A lakos szólt arról is, hogy a Nagyállomásnál lévő parkban a fák elkorhadtak, ki kellene vágni azokat, és helyükre facsemetéket ültetni. A polgármester elmondta, fontosnak tartja a játszóterek karbantartását, megnézeti a teret. A fák kivághatók, mivel több mint 1000 facsemetét kapott a város, melyből a parkba is jut.
Tóth József megköszönte az önkormányzat dolgozóinak a segítőkész munkájukat, valamint egy történetet is elmesélt, amikor Szegeden volt kórházban, majd kijelentette, hogy a hódmezővásárhelyi ellátás sokkal jobb. Dr. Lázár János megköszönte az elismerő szavakat, majd a kórházat érintő tervezett átalakításokról is beszélt. Mint mondta, az intézmény konszolidációs időszak előtt áll.
Petrikó Imréné a hadiárvákat érintő kárpótlásról kérdezte a polgármestert, aki arról tájékoztatott, hogy az esettel kapcsolatban dr. Makó Andráshoz kell fordulni, így mielőbb keressék fel az aljegyzőt. A város első embere kijelentette, minden kárpótlást jogosnak tart.
A nyugdíjas sporttalálkozó tavaly indult a városban, de sajnos az idei évben nem tarthatják meg, mert túl kicsi a hely és nem férnek el mondta Kovács Lajos, aki úgy véli a stadion lenne a legmegfelelőbb hely, amennyiben ez lehetséges. A stadion kihasználtságát meg kell növelni fogalmazott dr. Lázár János, majd elmondta, az ügyet érintően már az elmúlt héten megállapodás született, így a sporttalálkozónak nincs akadálya.

Mikor lesz szilárd burkolatú a Pálma utca? érdeklődött Molnár Gábor, aki azt is jelezte, hogy a csapadékvíz közel 15 éves probléma az utcában. Molnárné Kecskeméti Rita válaszában elmondta, az útalap elkészítéséhez szükséges lenne a lakosok összefogására, amennyiben a lakosok kérik, és hozzájárulnak anyagilag is, úgy segít az önkormányzat. Ékes József, a Városüzemeltetési Csoport vezetője a csapadékelvezetés kapcsán ígéretét tette, hogy megnézi a területet.
Hódmezővásárhelyen tervezik a buszvárók további felújítását, valamint az úthálózat korszerűsítését is. Körforgalmak és kerékpárutak kialakításával a közlekedés biztonságában is előrébb lép a város. Mindezek mellett a tömegközlekedés is javulhat, hiszen a Tram-Train-nel akár már 20 perc alatt Szegeden lehetünk Vásárhelyről tájékoztatott a városvezető, aki arról is beszélt, hogy tárgyalásokat folytatnak a MÁV-val arról, hogy az InterCity jöjjön el Hódmezővásárhelyig, melynek köszönhetően a vásárhelyiek átszállás nélkül utazhatnának Budapestre.
Olasz Mónika