Miután a beruházásban résztvevő alvállalkozók készre jelentették az elvégzett munkát, Orosz Ferenc, a NIF ZRt. vezérigazgatója és Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára átvágta a nemzeti színű szalagot, amellyel átadták az autópályát, és jelképesen mint üzemeltető, Bakó Attila, az Állami Autópálya kezelő ZRt. vezérigazgatója vette át a létesítményt.

A 35 kilométer hosszú, kétszer két forgalmi sávos autópályán még a délután folyamán megindulhatott a forgalom – egyelőre ingyenesen, éjféltől azonban a másutt is megszokott tarifák szerint kell fizetni a használatáért.

Völner Pál megnyitójában kiemelte: az autópálya a régiót és hazánkat is összeköti Dél-kelet Európával, elérhet akár Konstancáig, vagy Athénig, és a nemrég a román közlekedési hatóságokkal történt megállapodás alapján kitűzhetik a Nagylak-Csanádpalota határmetszés pontos helyszínét is. A promenad.hu kérdésére, miszerint várható-e, hogy Kecskemét és Veszprém mintájára a Szeged körüli elkerülő használata ingyenes lehet, az államtitkár nem tudott konkrét ígéretet tenni.

Ez az autópálya felhelyezi Európa térképére Maroslelét jelentette ki a község polgármestere, dr. Martonosi György. A közlekedés terén új távlatokat nyit a pálya, amelyen a leleiek elérhetik a megyeszékhelyet, amely a diákoknak a tanulás, felnőtteknek a munkavállalás miatt lehet alapvető, és a polgármester bízik abban is, hogy a gazdasági élet szereplői is könnyebben megtalálják a települést.

Makó számára már van is eredménye az autópályának így látja dr. Buzás Péter, a hagymaváros polgármestere, aki szerint a városba települő két nagy cég döntését is alapjaiban határozta meg az autópálya megléte. Bízik abban is, hogy a fürdő is látogatottabb lesz. A kisvárosok számára egy évszázadban csak egy ilyen nagy mértékű beruházás adódik, száz éve a vasút megjelenése adta a lehetőséget, hogy a hagymán keresztül megismerje az ország Makó nevét, és hasonló léptékű lehetőségek nyílnak meg Makó előtt az autópálya megépültével, amely ráadásul az elviselhetetlen forgalmat is kivezeti a városból.

Az algyőiek is örülnek az új autópályának, azonban most rövid távon azt várják, hogy az építkezés során megrongálódott útjaikat tegyék ismét jól járhatóvá. Erről Gonda János alpolgármester szólt, aki szintén szeretné, hogy a Szegedet elkerülő szakaszt ingyenesen használhassák a környékben lakók.

Szeged fellélegezhet a hatalmas forgalom alól erről szólt a szegedi országgyűlési képviselő, a megyeszékhely kormányhivatalának vezetője, B. Nagy László, aki bízik benne, hogy azon túl, hogy a szennyezés egy részétől is megszabadul a város, a befektetők is szívesen jönnek Csongrád megyébe, és élénkülni fog a gazdaság.

Bodó Imre Tiszasziget polgármestereként nem vár közvetlen forgalmi hatást településén, viszont úgy látja: a térségben közlekedők számára a közlekedés biztonságosabbá válását hozhatja.

Arnay