900 ezer hektár, az ország erdeinek mintegy fele, magánkézben van. Szabolcsban a kétharmada.

20 éve van magán erdő ebben az országban, egyidős a rendszerváltással, és a gyerekbetegségeit éli. A legnagyobb betegsége a pénztelenség. Öt éve dolgozik azon a Magánerdő Tulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége – mondja Támba Miklós alelnök, hogy az állami erdészetekhez hasonlóan részesei lehessenek a közfoglalkoztatásnak. Az alelnök szerint legalább 10 ezer embernek tudnak munkát adni, hogy ha elindulnak azok a programok, amiről a kormányzat szereplőivel tárgyalnak.

Első lépésként másfél milliárd forintot különített el a Nemzetgazdasági Minisztérium erre a célra. Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy azok a munkák, amelyek az állami erdőnél jelentkeznek, azok a magán erdőknél is megvannak.

A rövid határidő ellenére 74 pályázat futott be, 64-et találtak támogatásra érdemesnek, 710 milliós állami támogatással 6-9 hónapig dolgozhatnak az eddig tartósan állás nélkül lévő emberek. Egyébként a magán erdőkben is közérdekű feladatokat ellátva.

Az értékesítésre szánt fa kivágása nem lehet az ő dolguk, az erdészeti séta- és turistautak karbantartása, az erdőtelepítések gyommentesítése igen.forrás: mr1.hu