A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium hagyományos estjén több mint száz tanuló lépett fel, és mint megtudtuk, nagyon lelkesen készültek a műsorra.
Elsőnek a legkisebbek, az 5. A osztályosok léptek színpadra, és végvári életképeket adtak elő énekkel, verssel, tánccal színesítve. Ezt követően XVI-XVII. századi szerelmes leveleket tolmácsoltak a 10. C-sek. Többek között Bethlen Gábor és Károlyi Zsuzsanna, Zrínyi Ilona és Thököly Imre, valamint I. Rákóczi György és Lórántffy Zsuzsanna levelezését idézték fel a diákok, egy-egy pajzánabb fordulattal nem kis derültséget keltve a közönség soraiban. A forró vallomásoktól a féltékenységig az érzelmek széles skáláját felvonultató szövegek mellé tánc is társult, melyet 10-12. évfolyamos fiúk és lányok adtak elő.
Ezután a zene vette át a főszerepet: előbb a gimnázium énekkara lépett fel Molnár Tünde és Csorba Emese tanárnők vezényletével, majd a gitárszakkör és a kiskórus következett.
Az estet egy Móricz Zsigmond és Závada Pál műveiből készült, Bethlen Gáborról szóló darab zárta, melyhez a rendező, Simon Ferenc tanár úr a következő alcímet találta ki: Történelmi haddelhadd szaxofon kísérettel. Ugyanis a kosztümös előadást Erdélyi Péter szaxofonjátéka festette alá.
Az előadásra érkező hozzátartozók a Mozaik Kamaraterem előterében az iskola tanulóinak rajzaiból, festményeiből összeállított kiállítást tekinthettek meg Pető Zsuzsanna tanárnő rendezésében.
Mivel minden érdeklődő egy előadásra nem fér be, a Bethlen estet pénteken megismétlik.

Kokovai Péter