A kisteleki Rendezvényházban megrendezett programon Nagy Sándor polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Márton István ezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály igazgatója beszélt a jellemző vagyon elleni cselekményekről.

Dr. Frank Antal őrnagy, a Kisteleki Rendőrkapitányság vezetője a helyileg jellemző elkövetési formákról beszélt. Változó, hogy hol mennyire fogadják meg a rendőrség tanácsait, jó példaként említette Pusztaszert, ahonnan rendszeresen jeleznek az emberek a rendőrségnek az ismeretlen autókról. Arányaiban a legnagyobb számú az trükkös lopás Kisteleken és Balástyán. Ezzel kapcsolatban egyik okként a gondatlanságot, és az egészséges bizalmatlanság hiányát jelölte meg.

M. Toronykőy Márta őrnagy, a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője a tanyák védelmére létrejött programról beszélt. Ennek alapjául egy 2001-es népszámlálási felmérés szolgált, miszerint a megyében 20-25 ezer ember él tanyán. További tényező a magányosodási folyamat, valamint, hogy határ menti vidékről van szó. 1998-ban 684 tanyában végeztek felmérést, melyből kiderült, hogy komplex védelemre van szükség. Ez lett a Civil Hírlánc, melyben a rendőrség, önkormányzat, civilek, szakhatóságok és az egyén alkotnak egy hírláncot, és egymást értesítik, ha valami gond, probléma merül fel.

Készültek különféle kiadványok is a Bárka programban, mint kártya formátumban a segélyhívó számokkal. Ez azért fontos, mert sokszor stresszhelyzetben alapvető fontos telefonszámok sem jutnak eszünkbe.

Török László zárszakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a 20 évvel ezelőtt felszerelt zárak már nem biztos, hogy megállják a helyüket, van, ami már nem is felel meg az európai, de a hazai szabványoknak, nem beszélve az esetleges szakszerűtlen felszerelésről.