Bár sokat javult a helyzet az utóbbi hetekben Hajdú-Bihar megyében, négyezer hektár vetés és hétezer hektár szántó még mindig víz alatt van. Ezeken a területeken egyelőre semmilyen munkát nem lehet végezni. Komoly problémát jelent, hogy további, legalább hatvanezer hektár száz százalékig vízzel telített. Ennek egy része, mintegy tízezer hektár idén valószínűleg kimarad a művelésből mondta Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője.

Az őszi vetések állapotának felmérése jelenleg még tart, egyelőre nem lehet tudni, hogy a rengeteg csapadék mekkora kárt tett a kultúrákban. Amennyiben folytatódik a mezőgazdaság számára kedvező időjárás, a megyében csak kevés vetésre alkalmatlan terület marad.

Csongrádban a tavaszi munkák felét ugyan elvégezték, de jelentős késésben vannak. Gyakorlatilag minimális vetésről beszélhetünk mondta a Krónikának Kocsis László, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának helyettes vezetője. A legjobban az őszi búza és kukorica sínylette meg a belvizet.

Az ország közepén is az átázott talaj nehezíti a munkát a földeken. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a gazdák jelentősen megkésve kezdhetnek a tavaszi mezőgazdasági munkákhoz. Kiss Róbert földművelésügyi igazgató tájékoztatása szerint jelenleg még mindig 27 ezer hektár szántót borít belvíz. A magasabban fekvő, belvízmentes területeken a termelők már a múlt hónap elején elkezdték a talajerő pótlását. A tavaszi növények vetése vontatottan halad, az ültetésre váró területnek csupán 4-6 százalékán tudták a munkálatokat elvégezni a gazdálkodók.

Győr-Moson-Sopron megyében bizakodók a gazdák. Véleményük szerint az ágazat utolérheti önmagát. A tavaszi árpát szinte száz százalékban már el is vetették, bár a belvíz és az átnedvesedett talaj itt is gondot okoz.
forrás: mr1.hu