A 33 éves Telegdi Zsolt főtörzsőrmester tavaly augusztusban csúszott el motorjával az M1-es autópályán, és a szalagkorlátnak csapódott. A helyszínen életét vesztette. Korábban többször is jelezte feletteseinek, hogy kopottak a gumik a motorján, ennek ellenére nem cserélték le azokat. A baleset időpontjában szakadt az eső, és a motor hátsó gumija szinte tükörsima volt. A rendőrség bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást, a katonai ügyészség azonban most vádat emelt feletteseivel szemben.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság autópálya alosztályának vezetőjét, helyettesét, és a tiszti szolgálatirányító parancsnokot elöljárói gondoskodás elmulasztásának vétségével vádolják – mondta Bartók Béla alezredes, katonai ügyész. A vád szerint tudtak a motor hátsó gumijának rossz állapotáról, de nem tették meg a szükséges intézkedést, és a szolgálatirányító parancsnok kivételével nem kezdeményezték a gumi cseréjét, illetve egyik elöljáró sem ellenőrizte a motorok alkalmasságát.

A balesetben meghalt motoros rendőr járőrvezetőjét szolgálatban kötelességszegés vétségével vádolja a katonai ügyészség: egyrészt azért, mert az eligazításon kapott utasítás ellenére nem Budapest, hanem Tata felé indultak el a tatabányai bázisról, és mert nem tett bejelentést akkor, amikor megtudta, hogy járőrtársa balesetet szenvedett, pedig ekkor még nem tudhatta, hogy mások már hívták a mentőket. A pontos útvonaluk kiderítése azért nem lehetséges, mert mindkét motorban rossz volt a GPS-jeladó.Forrás: MR1