Az elmúlt nyolc év alatt több mint 160 kisiskola szűnt meg a szakminisztérium adatai szerint. Az a pénz, amelyet most kínál a tárca, tucatnyi iskola kinyitásához lehet elég.

A Borsod megyei Tardonán szeretnék ismét kinyitni az iskolát, erre a pályázatot is beadják – mondta Danada János polgármester. Az iskolaépület áll, csak felújításra szorul, pedagógus van helyben, a gyerek ugyan kevés, de visszacsábítanák azokat, akik a szomszédos településeken tanulnak. A Csongrád megyei Óföldeákon tíz éve zárták be az iskolát, jogilag az önkormányzat, de a gyakorlatban a szülők tették rá a lakatot, tizennyolc tanulójuk a szomszédos iskolába jár. Hajnal Gábor polgármester azt mondja, fel sem merült beindítani az intézményt, az összevont tanítási módszerre nem ugyanis volt igény.

Ahhoz, hogy a meglévő iskolaépületekben szeptembertől újraindítsák az összevont oktatást – legalább az első négy évfolyamon -, akár tíz kisiskolás is elegendő – mondta a közoktatásért felelős helyettes államtitkár. Sok helyen ugyanakkor nagyon kevés az iskoláskorú, és szó sincs arról, hogy kormányzati szándék lenne erőszakkal iskolákat nyitni a kistelepüléseken, ez csupán lehetőség, hogy ha van igény, ne legyen akadálya a saját iskolának – hangsúlyozta Gloviczki Zoltán. A 300 milliós támogatásra április 18-áig lehet jelentkezni, a pályázatokat május közepéig bírálják el, ám időközben be kell íratni a kicsiket iskolába, így ha egy kistelepülésen időközben ismét kinyit az iskola szeptembertől, át lehet majd oda íratni a gyerekeket.Forrás: MR1