Zacher Gábor, a fővárosi Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője a téma kapcsán elmondta, javaslatról van szó, nem arról, hogy tiltani akarják a kiskorúak számára az energiaitalokat.

`Az elriasztásnak szerintem semmi értelme nincs, soha nem próbálok senkit semmitől elriasztani. Nagyon rossz szakmapolitikai lépés, amikor riogatunk és mindenféle olyan dolgokat mondunk, amelyek időnként elő szoktak fordulni` mondta a toxikológus. Zacher Gábor szerint nagyon jelentős különbség van az energiaitalt fogyasztók száma, és az emiatt kórházba kerülők száma között. A szakember szerint az azonban fontos, hogy ha a felhívás ellenére, mégis használ egy kiskorú energiaitalt, akkor a napi fogyasztása ne haladja meg a száz milligrammot. Zacher Gábor pedig a 14 év alattiaknak `abszolút nem javasolná` ezeknek a szereknek a bevitelét.

A toxikológus szerint további problémát okozhat, hogy sokan az energiaitalt együtt fogyasztják altató-, nyugtatószerrel, vagy alkohollal. `Ez egy kicsit más egészségügyi szempontból is, mint amikor valaki csak energiaitalt használ. Jelentős különbség van ezek között, és ezt nem szabad összekeverni azzal, amikor – tény és való -, hogy a fiatalok buliban ilyeneket isznak. Ott elő szokott fordulni, mondjuk, egy péntek este elkezdődő partiban, ami vasárnap végződik, hogy akár nyolc-tíz-tizenöt shotot is elfogyasztanak. Ennek viszont már lehet veszélye` mondta a szakorvos. Zacher Gábor szerint utóbbi esetben is a mértékletesség fontosságára kellene felhívni a figyelmet, nem a fogyasztás teljes megszüntetését kellene célul kitűzni, `jóval inkább elfogadtatni a gyerekekkel azt, hogy enélkül is lehet azért élni`.

Zacher Gábor az energiaitalok népszerűségéről elmondta, ma divat a fogyasztásuk, amihez a reklámok nagyban hozzájárulnak. A hirdetések azonban nem kifejezetten olyan dolgokat sugallnak az energiaitalokról, ami szakmailag hihető. Ezek a szerek az embernek sem a szexuális életét nem tudják megjavítani, sem fájdalmat csillapítani nem tudnak, viszont a forgalmazásuk óriási üzlet mondta a toxikológus.

A Péterfy Sándor utcai Kórház osztályvezetője azonban hozzátette, a felnőtt társadalom meglehetősen álságos az energiaitalok fogyasztásának kérdésben, mert a lakosság nagy része koffeinfüggő. A népszerű italautomatákból kapható kávék koffeintartalma ráadásul lényegesen nagyobb, mint az otthon elkészített feketéké mondta Zacher Gábor.
forrás: mr1.hu