A betegségnek két megoszlása van, lehet erdei és városi veszettség, mindkettő komoly veszélyt jelenthet az emberre mondta a vendégünk, aki hozzátette: a vírust harapással kaphatja el az állat, mivel azt a fertőzött állat nyála terjeszti.

Dr. Gyovai Tibor a betegség legjellemzőbb tüneteiről is beszélt. Mint mondta, a fertőzött állatnál idegrendszeri tünetetek jelentkeznek, zavartan viselkedik, valamint a betegség kiválthat nyálfolyást és ingerlékenységet is. Ha valaki ilyen tüneteket vesz észre kedvencén, azonnal forduljon szakemberhez.

Minél közelebb van a vírus a fejhez, annál korábban jelennek meg a tünetek. A kórokozó az idegsejtekhez kötődik, majd a központi idegrendszerbe vándorol, és az agysejtek roncsolása után a nyirokrendszerbe ürül. A fertőzött így válik fertőzőképesség. A vendégünk kijelentette, évente egyszer kell az állatainkat beoltani veszettsége ellen. Az oltási kedv az anyagiak miatt talán egy kicsit gyengült, azonban, ha a következményekkel tisztában vagyunk, megéri a védőoltás.

Dr. Gyovai Tibort akár vasárnap is fel lehet hívni vagy be lehet jelentkezni, a 0630/436-74-01-es telefonszámon. A szakállatorvos Mindszenten, a Mátyás király utca 3. szám alatt és Hódmezővásárhelyen, a Csomorkányi utca 26/A. szám alatt rendel.