A normatív támogatás elégtelensége, az eddigi pályázatok elmaradása nem csak a bentlakásos intézményeket érinti hátrányosan.

— Ha nem lenne az alapítvány nem tudom mi lenne velünk — summázza Lakatos Judit, az AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány békéscsabai központjában. A Kereki sikátor végén található AUT-KÖZ-PONT Fogyatékosok Nappali Intézménye 2006 januárja óta működik. Óvodáskortól a felnőttkorig biztosítanak autizmussal élőknek speciálisan nekik szóló fejlesztő foglalkozásokat.

Lakatos Judit éppen nyolc éves gyermekére vár. A kisfiú társával együtt kommunikációs foglalkozáson van, képek használatával sajátítják el, hogyan lépjenek kapcsolatba környezetükkel. — Kérek csokigolyót — rakja ki az ábrákkal egyikük, a jól megoldott feladatért jutalom jár.

— Rendszeresen járunk öt éve a központba — mondja az édesanya. A foglalkozásokra mindenképpen szükség van, különben a gyermek nem fejlődik. Az alapítvány az utazásban is segít, a családok többsége ugyanis a környező településekről jár be a megyeszékhelyre, mivel a lakóhelyükön semmilyen lehetőségük nincs, hogy a speciális egyéni fejlesztést megkapják.

A szállító szolgálat a mindennapi közlekedésben szakképzett kísérőkkel, saját mikrobusszal segít. Az alapítvány 192 családdal tartja a kapcsolatot hatvan településen.

Az AUT-PONT közösséget is jelent, ahol a szülőknek is megtanítják, hogyan kell együtt élni az autizmussal, nyári táborokat, konferenciákat szerveznek. Ennek a közösségnek a fenntartása azonban nem egyszerű. Nappali intézményként ugyan jár a normatív állami támogatás, ez azonban már a korábbi években sem fedezte a működtetés költségeit. 2011-ben ráadásul a korábbi években elérhető egyéb források is beszűkültek.

— Februárban már látszott, hogy nem indul jól az év — összegzi csendesen Szántó Tamás elnök, aki éppen az április másodikai programokat szervezi. Az autizmus napján szeretnének egy középületet kék színnel kivilágítani a megyeszékhelyen, ezzel is ráirányítva a figyelmet az autisták életére.

A nappali intézményt működtető alapítvány 2007-ben 465 ezer forint állami normatívát kapott, ez az intézmény fenntartási költségeinek körülbelül felét fedezte, idén 405 ezer forinttal számolhatnak. A többit adományokból fedezik. A korábbi években a normatív támogatás hiányát pályázati forrásból pótolhatták, ez a lehetőség azonban megszűnt.

— Jelen pillanatban az adománygyűjtés és a források keresése több dolgot ad, mint maga az intézmény működtetése — taglalja Szántó Tamás. Emellett még reménykednek abban is, hogy végül csak érkezik valamilyen állami segítség. Más alternatíva nincs. Térítési díjat nem kérhetnek, mivel a családok többsége a jelenleginél már képtelen több anyagi terhet felvállalni.Forrás: beol