Hétfő délután négy csapat küzdött egymással a versenyen, ahol a történelmi adatok és tények ismerete mellett játékos és kreatív oldalukat is megmutathatták. Így már a verseny kezdetén a parkot és az intézmény helyiségeit bejárva kellett március 15-éhez kapcsolódó tárgyakat dokumentumok, székek, ruhadarabok gyűjteni, melyeket a Kékvirág Klub tagja, Olasz Janka rejtett el. Ezután a zene területére léptek, ahová az Amazonok csapat tagja, Szabó Ágnes vezette át őket a népdaléneklési versenyen előadott dallal. Majd megzenésített verseket kellett felismerniük a versenyzőknek: így Petőfi Fa leszek, ha … kezdetű költeményétől a XIX. század költői című ars poeticájáig.

De szerepelt a küzdelemben az 1848-as eseményeket, tényeket kutató totó is, illetve Most mutasd meg!, melyben a 12 pont egy-egy célkitűzését mutogatták el társaiknak. A kreatív oldaluk sem maradt tétlen, hiszen koszorút készítettek a Kulturális Központ elejére, illetve a lányos csapatok táncrendet, a fiús csapatok pedig bárcát, azaz hídjegyet alkottak. Nem maradhatott ki természetesen a Nemzeti dal szavalása sem, melyet a napsütéses időnek hála a Nemzeti Múzeumhoz hasonlóan az intézmény lépcsőjén adhattak elő.

Molnár Alíz (7.b) és Ferenczi Evelin (7.a) már a verseny előtt megérkezett, így az előkészületeket is segítették. Szeretik a történelmet, most tanulták a 48-as eseményeket. A versenyre elsősorban a történelem tankönyv alapos tanulmányozásával készültek. A huszárok csapatot erősítette Rideg István (8.b), Nagyillés Bálint (8.a), Budai Ferenc (7.c) és Marton Csenge (8.a). Ők is szeretik ezt a tárgyat, nem véletlenül neveztek. Fecó jó néhány történelmi versenyen ért el szép eredményt ezelőtt is, Csenge pedig magyar történelem szakon tanul tovább.

Kovács Ildikó intézményvezető kiemelte portálunknak, hogy évek óta megrendezik a játékos, történelmi vetélkedőt. A gyerekek is szívesen vesznek részt rajta, illetve a pedagógusok is örömmel fogadják. Minden évben más-más munkatárs, önkéntes hozza az ötleteket, így változatos vetélkedőt tudnak évről évre szervezni. A feladatokat a zsűri tagjai értékelték: így Tóth Mária Elvira, a Kékvirág Klub pártoló tagja és Csukáné Kőhalmi Eszter oktatási referens, illetve munkájukat a feladatok kellékeinek, eszközeinek kiosztásával és beszedésével Csuka Kamilla segítette.

Eredmények:
I. Luczó Tímea, Szabó Ágnes, Molnár Alíz
II. Budai Ferenc, Nagyillés Bálint, Rideg István, Marton Csenge
III. Boldizsár Melissza, Ferenczi Evelin, Horváth Nikolett

Megosztom!
|