A PSZÁF szerint tavaly a magánpénztárak klasszikus portfóliói közül a legjobb nettó hozamrátát az MKB, a legalacsonyabbat pedig az Évgyűrűk érte el. A növekedési portfóliók között az OTP lett az első, a leggyengébben a Quaestor teljesített. A kiegyensúlyozott portfóliók teljesítményét tekintve is az OTP áll az élen, a legkevesebbet az Évgyűrűk nyújtotta.

Hat kasszának (Aegon, Honvéd, ING, MKB, Postás, Villamosenergia-ipari) sikerült a referenciahozamokat mindhárom portfóliónál túlszárnyalnia.

Az átlagos tízéves hozamráta alapján, amely a vagyonkezelői teljesítményt jellemzi, a legjobb nettó hozamot a klasszikus portfóliók közül az Életút érte el (8,95 százalék), a legalacsonyabbat pedig a Budapest (4,96 százalék). A Generali 2008-ban alakult, s 2009 volt az első év, amelyre adatokat kellett publikálnia, ezért a tízéves hozamoknál nem vettük figyelembe a teljesítményét.

A kiegyensúlyozott portfóliók közül tízéves távon az Életút teljesített a legjobban (8,48 százalék), a legkevésbé kedvező pedig a Budapest teljesítménye (5,72 százalék).

A növekedési portfóliók közül tízéves távon a Villamosenergia-ipari nyugdíjkassza viszi a pálmát (8,30 százalék), a leggyengébben pedig az Évgyűrűk “muzsikált” (4,37 százalék).

A referencia-hozamráta kiszámítása 2002 óta kötelező, így az éves átlagos referencia-hozamráta a 2001-2010. közötti időszak helyett a 2002-2010 közötti időszakra vonatkozik.

A tízéves átlagos éves referencia-hozamrátát 3 magánkassza teljesítette túl minden portfóliónál, 8 pénztár teljesítménye pedig minden portfólió esetében a referenciahozam alatt maradt.

Egyéves és tízéves időtávon is valamennyi portfóliónál túlszárnyalta a referencia-hozamrátát az Aegon, a Postás és a Villamosenergia-ipari kassza, míg az Allianz, az Erste, az Évgyűrűk, a Quaestor és a Vasutas teljesítménye minden esetben a referenciahozam alatt maradt.

A 2001-2010 közötti időszakra számolt vagyonnövekedési mutató (az egy főre jutó vagyonnal súlyozott átlagos hozamráta, amely a pénztártagok egyéni számlájának átlagos hozamát jelzi, s számításánál az átlagos tízéves hozamráta kiszámításához használt pénztári szintű nettó hozamrátákat vették alapul a pénztárak) az Évgyűrűknél a legalacsonyabb (2,87 százalék) és a Dimenziónál a legmagasabb (8,33 százalék).

Az önkéntes nyugdíjpénztárak 2010-ben éves szinten 7,57 százalék átlaghozamot értek el, ami szintén az éves 4,7 százalékos infláció feletti teljesítményt, azaz pozitív reálhozam jóváírását tette lehetővé a tagok egyéni számláján. Forrás: INFOradio