D vitaminhoz a szervezet legkönnyebben napozás útján juthat mondta el a műsorban dr. Ciortea Péter belgyógyász, aneszteziológus. Hozzátette: Mivel Magyarországon meglehetősen nehéz annyit napozni, hogy ez elég legyen, étkezés útján kell pótolni a hiányzó D vitamin mennyiséget. Többek között a tőkehalmáj olaj, a lazac, a garnélarák, a gomba, a napraforgómag, a tojás és máj segíthet fedezni szükségletünket. Persze tabletta formában is beszerezhető, de csak ha a háziorvos jónak látja a szedését és felírja, mivel vényköteles.
A doktor beszélt arról, hogy amerikai kutatások szerint a lakosság 90 százalékának van D vitamin hiánya. Mivel mi nem rendelkezünk tengerparttal, nálunk a helyzet ennél rosszabb lehet. Dr. Ciortea Péter megjegyezte: 20 éve az orvosok a bőrrákkal nagyon megijesztették az embereket. Ez nem volt alaptalan, de a kampány túl jól sikerült fogalmazott. A Gerhardt József műsorvezetővel folytatott beszélgetés során az is kiderült, hogy az UV sugárzástól védő krémek a D vitamin képződést is gátolják. A megoldást a mértékletesség és a fokozatosság jelentheti.
A műsorban arról is szó esett, hogy az influenza tél végi, tavasz eleji tombolása is összefüggésben van azzal, hogy a szervezet D vitamin tartalékai kimerülnek. De az sem véletlen, hogy Norvégiában kevesen halnak meg felső légúti betegségekben, hiszen ebben az országban sok tengeri halat fogyasztanak, ezzel D vitamint juttatva a szervezetbe.
Kokovai Péter