A tárca parlamenti államtitkára közölte: a Külügyminisztérium fontosnak tartotta, hogy gyorsan és határozottan döntsön azon személyek munkaviszonyának megszüntetéséről, akikről bebizonyosodott, hogy a rendszerváltás előtt szt-tisztként dolgoztak. Elmondta, hogy az elbocsátott személyek nem töltöttek be vezetői posztot a tárcánál, és van közöttük olyan, külszolgálatot töltő személy is, akinek a hazarendeléséről már korábban intézkedtek.
“Nem tudom azt mondani, hogy nem lesznek a későbbiekben adott esetben további személyek, akiket ez érint” – fogalmazott a tárca parlamenti államtitkára, de hozzátette, hogy a mostani vizsgálat lezárult, a tárca nem vizsgálódik más személyek ügyében.

A Külügyminisztérium pénteken közölte, hogy hét egykori, szigorúan titkos (szt) állományú tisztet azonosított be alkalmazottjai között, és munkaviszonyukat a tárca vezetése megszünteti.

Németh Zsolt az MTI-nek elmondta, hogy a tárca vezetése azután indított vizsgálatot, hogy a szigorauntitkos.hu hírportál listát közölt szt-tisztekről. “Fontosnak tartottuk, hogy egyértelműen megbizonyosodjunk arról, hogy az érintett, a Külügyminisztériumhoz köthető személyek szt-tisztek voltak vagy nem” – mondta. Megjegyezte: a listán volt olyan név, akiről a vizsgálat során kiderült, nem volt szt-tszt, “tehát a lista hitelessége megkérdőjelezhető”.

Arra a kérdésre, hogy az elbocsátott személyek között van-e Lovró Csaba jelenlegi ciprusi nagykövet, azt mondta, nevekről nem nyilatkozik. Indoklása szerint a nevek nyilvánosságra hozatala az adatvédelmi törvénybe ütközik.

Azzal kapcsolatban, hogy indokolt volt-e az érintett személyek munkaviszonyának megszüntetése, kijelentette: “ennek a titkosszolgálati kategóriának a Külügyminisztériumban való foglalkoztatása húsz évvel a rendszerváltozás után nem indokolható”.

A tárca korábban azt közölte: múlt péntek óta folytattak vizsgálatot arról, hogy a szigoruantitkos.hu honlapon listájának külügyminisztériumi vonatkozásai megfelelnek-e a valóságnak.

A Kádár-rendszer szigorúan titkos állományú tisztjeinek a szigoruantitkos.hu címen megtekinthető iratanyagát – a portált a múlt héten indították el – a hódmezővásárhelyi Emlékpont Központ vezetésével dolgozták fel. Az intézmény honlapján olvasható információk szerint az szt-tisztek hivatásos szolgálati jogviszony alapján, de fedőmunkahelyükön keresztül szolgálták az állampárt érdekeit, végrehajtva az állambiztonság által számukra meghatározott feladatokat.

A kutatók által folyamatosan frissített honlapon 668, alfabetikus sorrendben felsorolt szt-tiszt személyi adatlapja található meg, amelyek között felbukkan például Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Boros Imre, az első Orbán-kormány egykori kisgazdapárti miniszterének neve is.

A Magyar Nemzet március 5-i számában arról írt, hogy beazonosítható Horváthné Fekszi Márta, a Gyurcsány-kormány külügyi államtitkára – a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladásával kapcsolatos büntetőeljárás egyik gyanúsítottja – mint olyan személy, akit a Belügyminisztérium személyzeti osztálya szt-tisztként tartott nyilván.

A Heti Válasz összeállítása szerint az szt-tisztek között volt Lovró Csaba jelenlegi ciprusi nagykövet is, aki korábban a Külügyminisztérium személyzeti főnöke volt.

Forrás: MTI