A Magyar Rádió Napközben című műsorának adásában megszólaló lakástulajdonos még szeptemberben kifizette új ingatlana vételárának utolsó részletét, és a földhivatal is a nevére írta a lakást. Az eladó kifejezett kérésére azonban két hónapra bérbe adta neki a már megvett otthont, az eladó ugyanis bajba került, mert az általa kiszemelt ingatlan tulajdonosa visszalépett az értékesítéstől. A két hónap elteltével azonban a bérlő nem kívánta elhagyni a lakást, sőt, már bérleti díjat sem fizetett.

A tulajdonos el akarta kerülni a hosszú bírósági eljárást, ezért előbb újabb határidőket adott, majd ügyvédhez fordult, de egyik megoldás sem vezetett eredményre. Ezután egy biztonsági céggel jelent meg a lakásnál, hogy birtokba vehesse, ebből azonban rendőrségi eljárás lett, hiába mutatta meg a rendőröknek, ki a jogos tulajdonos, és ki a bérlő. A nyomozás még folyik. Eközben egy nagyhírű ügyvédi irodánál azt mondták neki, jogszerűen járt el, amikor megpróbálta birtokba venni a lakását, mégsem maradt számára más megoldás, mint a több éves bírósági per. Amíg saját tulajdonát nem tudja birtokba venni, kénytelen albérletben lakni.

A Napközben egy korábbi műsora már foglalkozott a meglepően sokakat érintő problémával. Egy szakértőnk akkor úgy fogalmazott: `bármilyen hihetetlen, a jog legtöbbször a birtokost védi a tulajdonossal szemben.` Gondot okoz az is, nem tudják az érintetteknek, kihez érdemes fordulniuk a gyors megoldás érdekében. A települési jegyző ugyanis nem rendelkezik hatáskörrel az ehhez hasonló jogviták eldöntésére, hiszen azok a bíróságokra tartoznak. Tarjányi Péter rendőrségi szakértő arról beszélt: a rendőrség általában csak akkor tud segíteni a tulajdonosnak a birtokba vételben, ha már lezárult a bírósági procedúra. `Nagyon nehéz a sok jogi kiskaput pillanatok alatt átlátni, ezért a rendőrség nem szívesen vesz részt az ilyen ügyekben. Ki kell várni a bírósági szakot` magyarázta.

Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke műsorunkban az egyik lehetséges megoldásnak a közjegyzői eljárást nevezte. Mint fogalmazott: `ez egy megelőző eljárás, előre gondolkodást igényel`. Ha ugyanis közjegyzői okirattal rendelkezik a tulajdonos, egyszerű és gyors lehet a végrehajtás. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy adásvételi, vagy bérleti szerződés megkötése esetén a birtokba adásra, illetve fizetésre kötelezett fél nyilatkozatát a bérleti szerződés lejárta vagy a bérleti díj nem fizetése esetére előre közjegyzői okiratba kell foglalni. Ebben az esetben nem lesz szükség pereskedésre magyarázta.

Kator Zoltán ügyvéd mindezt megerősítve úgy fogalmazott: nemcsak a szerződés tartalma, de a formája is rendkívül fontos. A bírósági eljárások hosszúságát illetően az ügyvéd kijelentette: ha egy jogszabály nem működik, `a jogalkotó kapuján is csöngetni kellene.”Forrás: MR1