A többéves tendencia nem szakadt meg, az építőipari termelés értéke az előző évben is visszaesett: minden hónapban alacsonyabb volt, mint a megelőző időszakban. Az elmúlt három esztendő tízszázalékos visszaesése után ezúttal 5,2 százalékkal maradt el az előző évitől az épületek építése.

Jelentős volt a lakásépítések volumenének csökkenése. A korábban tapasztalt csekély növekedés után az egyéb építmények építése 15,2 százalékkal mérséklődött, ez annak tudható be, hogy az útépítő vállalatok termelése harmadával esett vissza.

Az országos mutatók azonban nem egyeznek meg a Dél-Alföldön tapasztalható tendenciával: összességében 6 százalékos minden negyedévben folyamatos növekedést tapasztaltak tavaly a megelőző 11,3 százalékos visszaesést követően. A lebontás után megfigyelhető: Bács-Kiskun 5,4, Csongrád 10,9 százalékos növekedést produkált, de Békés megye 5 százalékos negatív mérleggel zárt.

A Viharsarokban egyedül az első negyedévben tapasztalták az építőipari termelés értékének növekedését ez 3,8 százalék volt , de félévkor már 5,5, háromnegyed év után 4,1, míg év végén a már említett 5 százalékos visszaesést mutattak a számok az előző évi adatokhoz mérten.

Az építőipari vállalkozások 13 százalékkal kötöttek kisebb értékben szerződéseket előző évben, mint tavalyelőtt. A decemberben aláírt papírok mutatói 27,9 százalékos visszaesésről tanúskodnak: ez lebontva az épületek építésénél 32, az egyéb építményekre 24,1 százalékos csökkenés volt.

Az árak átlagosan 1,1 százalékkal nőttek. Az utolsó negyedévben az építőipar árai szinte változatlanok voltak csak 0,1 százalékkal emelkedtek az előző évihez képest , de a termelői árak már lényegesebb, 1,6 százalékos drágulást produkáltak.

Az egy esztendővel korábbi szintet az épületek építése ágazatban 1,2, míg az egyéb építmények ágazatban 1 százalékkal haladták meg. forrás: mno.hu