Szegeden október óta nem lehet hagyományosan temetni. Ha csapadékos lesz az idő, elképzelhető, hogy ez egész évben így lesz mondja Molnár Tamás, az egyik szegedi temetkezési vállalat vezetője. Azoknak, akik ragaszkodnak a hagyományos temetéshez, felajánlják a szarkofágokat, amelyek kétszer többe kerül a hagyományos temetésnél. Március elejére tervezték, hogy elkezdenek szigetelt kriptákat építeni, de ez a beruházás is a belvíz miatt késik.

Békés megyében néhány településtől eltekintve hol részlegesen, hol pedig teljesen tilos koporsós temetést rendezni a magas belvíz miatt. Az utóbbi hónapokban a temetkezések közel 70 százalékát hamvasztással kellett megoldani. A magyar temetkezési kultúra nem a hamvasztáson alapszik, éppen ezért kegyeleti okok miatt vannak belvizes települések, ahol már új, magasabb fekvésű temetőhelyek kijelölésében gondolkodnak.

A Magyar Rádió kereste Szabó Máté ombudsmant is, de egyelőre nem érték el. A hivatala átküldött egy 2006-ban készült ombudsmani jelentést, amely hasonló ügyben készült. A vizsgálat megállapította, hogy a magas talajvíz miatt a koporsós temetés megtiltása nem okoz alkotmányos jogokkal kapcsolatos visszásságot, mert az egészséges környezethez való jog csak ilyen módon érvényesülhet. A vizsgálat kifejtette: a sírhellyel rendelkezők kegyeleti joga, illetve vagyoni érdekei korlátozhatók akkor, ha a közerkölcs, a közbiztonság és a közegészségügy úgy kívánja.forrás és teljes cikk: mr1.hu