Az önkormányzatok rengeteg változásra számíthatnak a közeljövőben mondta el B. Nagy László kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője. A most meghirdetett Széll Kálmán-terv például a működésüket, gazdálkodásukat is befolyásoló lépéseket is tartalmaz. Például a szociális ellátórendszerben tervezett változások is sok újat hoznak majd számukra. `Ebben az újfajta elképzelésben megtalálható a munkanélküliség kezelése, a nyugdíj- és táppénzrendszer átalakítása. Legfontosabb eleme talán a közmunkaprogramok elindulása lesz az év közepe táján` részletezte a legfőbb változásokat B. Nagy László. Számos településvezető panaszkodott arra az elmúlt években, hogy egyre több feladat hárul rájuk hozzárendelt forrás nélkül. Ezzel kapcsolatban a kormányhivatal vezetője leszögezte, hogy a következő időszakban nem ez lesz a jellemző. `A feladatok változnak, de némelyek el is kerülhetnek az önkormányzatoktól, leginkább azok, melyek nem speciálisan hozzájuk tartoznak. Ilyenek például az illetékhivatalok állami feladatai` fogalmazott.
A kormánymegbízott szólt az önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő települések (ÖNHIKI) pályázati rendszeréről is, amit összevontak a működésképtelen önkormányzatok támogatásával. E célra 31 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre a költségvetésben, és három turnusban lehet idén benyújtani erre a pályázatokat.
A fórumon B. Nagy László ismertette a következő évek legfontosabb közigazgatási változásait. Elsődlegesnek a párhuzamosságok megszüntetését nevezte, szólt arról, hogy jövőre elkezdődik a járási közigazgatási szint kialakítása. A járási hivatalok 2013-ban kezdik meg működésüket.
A kormányablakokban folyó ügyintézésről Mezeyné Harangozó Ildikó ügyfélszolgálati osztályvezető tájékoztatta a megjelenteket, majd az Új Széchenyi-tervről először Kiss Imre, a DARFÜ Nonprofit Kft. ügyvezetője, majd Tóth Róbert tervezési projektmenedzser adott tájékoztatást.
Hazánknál sehol nem volt az unióban nagyobb távolság az állam és a lakosság között, s ezt a távolságot csökkentik le a kormányablakok Deutsch Tamás szerint. Az európai parlamenti képviselő a pénteki fórumon ezután az elérhető uniós forrásokról tájékoztatta a jelenlévőket. Egy szomorú adattal kezdte, hiszen a tagországok közül Magyarország a legutolsó a közvetlen brüsszeli források felhasználásában. Ez azonban Deutsch szerint a következő két és fél évre több lehetőséget is jelent. `Itt egy kikerülhetetlen pozitív diszkrimináció fogja érni hazánkat, vagyis nagyobb nyitottság és befogadókészség várható a magyar pályázatoknál` hangsúlyozta.
Az önkormányzatoknak azt javasolta, hogy figyeljenek oda a határokon átnyúló uniós pályázatokra is, hiszen a már EU-tag Romániával és a csatlakozni kívánó Szerbiával több közös projektet nyújthatnak be. Utóbbi országnál Deutsch az előcsatlakozási programokat is megemlítette. A Duna-stratégiára is felhívta a jelenlévők figyelmét, mellyel kapcsolatban szólt a létrejövő Szeged Alapról is, mely kimondottan az előcsatlakozási projektekhez nyújt majd támogatást.forrás és teljes cikk: szegedma.hu