15:43 A 2010-es év költségvetésének módosításával kezdte meg az ebédszünet utáni munkát a vásárhelyi képviselőtestület. Dr. Végh Ibolya aljegyző elmondta: a decemberben hozott határozatokkal és az utolsó hónapban érkezett bevételekkel, illetve az államtól kapott 800 milliós kártérítéssel változtatták meg a költségvetés összegeit. A módosítást egy nem és három tartózkodással fogadták el.

15:48 Molnár Péter őrnagy a vásárhelyi tűzoltóság elmúlt évét értékelve elmondta: teljes létszámuk 68 fő, négy gépjárművel látják el feladatukat: egy 11 éves Mercedes fecskendővel, egy 16 éves Steier fecskendővel, a 37 méterre felnyúló tolólétrás, öt éves járművel, és a DAF gyors beavatkozó járművel, amelyet Haarlemermeer testvérvárosból ajándékként érkezett.

Csapadékos időben a legtöbb munkát a műszaki mentés adja, míg száraz időben az avartüzek gyakoriak. Tavaly vonulási rekordot döntöttek 469 kivonulással, emellett 66 esetben a szomszédos parancsnokságokat segítették. Valamennyi tűzcsap GPS koordinátáját rögzítették a tűzoltók, és a város környéki tanyavilágot is hasonló módon térképezik fel. Benkő Zsolt a szikáncsi lakosok nevében mondott köszönetet a belvíz elleni védekezésben nyújtott segítségért, a beszámolót a testület egyhangúlag támogatta.

16:02 A Tornyai János Múzeum működéséről adott beszámolójában dr. Nagy Imre igazgató elmondta: a bővítés és átépítés miatt a múzeum és a PMK is a Bankpalotába költözött. A kiállítások közül a legjelentősebb volt az Őszi Tárlat, de a vásárhelyi múzeum anyagából Tornyai kiállítást rendeztek Baján, míg Nagybányán Németh József kiállítását rendezték meg. Április elsejétől nevezték Blazovich Pétert az Emlékpont vezetőjévé, az iskolákkal szorosabb kapcsolat révén egyre több fiatal jut el ide, és átadták az időszakos kiállítóteret is.

16:15 Mucsi László irodavezető elmondta: az Agóra, azaz a PMK felújítása és a mellette épülő új épület decemberre kész lesz 3000 négyzetméter tereprendezésével. A galéria őszre elkészül, a múzeum jövő év első negyedévére lesz kész, a dr. Rapcsák András utca az idén elkészül. Ez utóbbi esetében felvették a kapcsolatot a tulajdonosokkal, ha a lakók megkezdik a felújítást, ehhez az önkormányzat hozzájárul, a lakók nyitottak voltak a lehetőségre.

16:21 Dr. Lázár János elmondta: 2012-re kevés olyan magyar város lesz, amelynek ilyen infrastruktúrája lesz, el kell dönteni, mit akar a város. Az Agórába be kell költöztetni a város több pontján működő művészeti oktatást. Ide nem hagyományos művelődési központvezetőt keresnek, hanem az új igényeknek is megfelelő dinamikus vezetőt. El kell dönteni, legyen-e itt állandó színtársulat, legyen-e állandó komolyzenekara. A PMK jelenlegi érdeklődési körét ki kell terjeszteni19 ezer háztartásra. Addig kell pályáztatni, amíg optimális megoldást nem találnak. Májusra üzemeltetési tervben ki kell tűzni, milyen színvonalat céloznak meg és hogyan gazdálkodnak az erőforrásokkal.

16:30 Az ötéves kiállítási tervben fel kell mérni a kiállításokat és a hagyományok mellett az új lehetőségeket is vázolni kell, tudjuk-e a meglévő múzeumi kincset újfajta módon bemutatni, vagy más múzeumokból kölcsönzünk tárgyakat. Ennek megalapozásához a polgármester javasolta az Őszi Tárlatkurátorainak, a vásárhelyi művészeknek és a művészeti csoportok megkeresését a sokoldalú megközelítéshez. Iparművészeti egyetemistáknak, vizuális szakembereknek tervpályázatot lehet kiírni a kiállítóhelyek megtervezéséhez.

Arnay

Megosztom! |