A Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg az a kormányhatározat, amely 16,9 milliárd forintot csoportosít át az idei büdzsé céltartalékából a helyi önkormányzatok fejezetébe. Az utóbbiban létrehoznak egy új, a költségvetési szervek 2011. évi kompenzációja elnevezést viselő címet.
Az országgyűlés tavaly döntött arról, hogy mintegy 22 milliárd forintot biztosítanának az ez évi költségvetésben arra, hogy a közszféra dolgozóinak rendszeres nettó keresete ne csökkenjen akkor sem, ha az adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenék őket. Az összeg – amelyet a céltartalékba csoportosítottak át – csaknem felét áfa-bevételekből, a fennmaradó mintegy 11 milliárd forint egy részét pedig például az szja-bevételekből, a nyugdíjbiztosítási járulékból, valamint az egészségbiztosítási járulékból képezték.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy tavalyi interjúban közölte, hogy azok, akiknek csökken az adóváltozás miatt a bérük a közszférában, extra fizetésemelést kapnak. A miniszter akkor úgy vélekedett: mivel ez csak a közszférára, 690 ezer emberre vonatkozik, elegendő rá 25-30 milliárd forint.
Forrás: MTI